Beneficiile pe care tehnologia le are asupra vietii noastre sunt greu de contestat. Dar, nu trebuie ignorate si efectele majore pe care tehnologia le are asupra comportamentului si personalitatii noastre. Cat de bune sau cat de rele vor fi aceste efecte doar timpul o va arata.
Social media ar putea fi un instrument eficient pentru a intelege diferentele dintre punctele de vedere alea oamenilor. In realitatea, lucrurile stau cu totul altfel. Algoritmul in baza caruia functioneaza Facebook, de exemplu, este construit astfel incat utilizatorii sa primeasca informatii din sferele care ii intereseaza. Ca rezultat, se creeaza o bula, iar oamenii ajung sa aiba impresia ca toata lumea din jurul lor gandeste la fel ca ei cand, de fapt, parerile sunt mai divergente ca niciodata.
Exista numerosi factori care au contribuit la cresterea ratei obezitatii in Statele Unite, dar stilul de viata sedentar incurajat de telefoanele inteligente, tablete si console joaca, fara doar si poate, un rol extrem de important. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Milken si citat de Listverse, pentru fiecare crestere de 10% a sumei pe care o tara o plateste pentru dispozitivele tehnologice, exista o crestere de 1% in rata obezitatii.
Chiar daca faptul ca internetul ne-a redus capacitatea de atentie este un lucru bine stiut, un studiu finantat de Microsoft a aratat cat de grave sunt, de fapt, lucrurile. Oamenii de stiinta au masurat gradul de atentie al oamenilor odata in 2000 si mai tarziu in 2015. Rezultatele au arata ca gradul de atentie al oamenilor a scazut de la 12 secunde la doar 8 secunde – mai scurt decat gradul de atentie al unui peste auriu.
GPS-ul a devenit un aspect indispensabil al vietii de zi cu zi. Multi dintre noi nu mai suntem in stare sa ne amintim cum am ajuns intr-o locatie fara ajutorul GPS-ului. Savantii de la Universitatea McGill au aratat ca folosirea cu exces a GPS-ului poate afecta memoria pe termen lung (memoria de lucru). Acest lucru se intampla deoarece partea din creier care controleaza memoria indeplineste si functii de navigatie spatiala, scrie Listverse.com
Ai putea crede ca, datorita cantitatii de informatii si resurse disponibile, creativitatea este incurajata si stimulata. Din nou, inversa este valabila. Oamenii de stiinta de la Institutul John Hopkins si Universitatea din Illinois au descoperit ca abundenta de resurse duce, in mod paradoxal, la o reducere a creativitatii. Atunci cand resursele sunt putine, oamenii devin creativi din lipsa de optiuni.
Smartphone-urile au devenit aproape indispensabile tinand cont de numeroasele utilizari pe care le au. Dar, studiile arata ca, expunerea prelungita la ecranele de smartphone-uri afecteaza durata si calitatea somnului. Creierul uman este setat sa stie cand este timpul sa doarma si sa se trezeasca in functie de lumina ambienta. Lumina rosie de la apus este un semn pentru corp ca se apropie noaptea in timp ce lumina alabastra este asociata, de obicei, cu dimineata. Din cauza faptului ca telefoanele emit lumina albastra, creierul devine confuz.
Comunicarea prin mesaje a devenit principala forma de comunicare in zielele noastre. Chiar si persoanele in varsta trimit mai multe mesaje decat vorbesc la telefon. Dar, studiile arata ca aceasta forma de comunicare ne afecteaza capacitatea de a citi limbajul nonverbal al interlocutorilor.
Sursa: 9am.ro