În data de 14 februarie enoriașii și preoții ortodocși din regiunea Cernăuți au protestat în fața Administrației Raionale de Stat Storojineț împotriva acaparării abuzive a bisericilor Mitropoliei Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, de către reprezentanții nou createi Biserici Ucrainene Autocefale – informează Agenția BucPress.
Ca și în data de 7 februarie, la un miting din Hliboca, credincioșii au declarat că îl susțin pe Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie. Enoriașii și-au exprimat nemulțumirea în legătura cu decizia unei părți a comunității din Mihalcea de a se alătura Bisericii Ortodoxe Autocefale. Comunitatea religioasă din această localitate s-a împărțit în două tabere. Una vrea ca parohia Adormirea Maicii Domnului să treacă în componența Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale, în timp ce alta – să rămână în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei). O parte din enoriași se află pe teritoriul bisericii pentru a nu permite acapararea bisericii.
Preoții ortodocși au acuzat puterea ucraineană că susține exagerat de mult noua structură ortodoxă, menționând că puterea raională Storojineț trebuie să aibă o atitudine imparțială, nu una de susținere evidentă a noii Biserici Ucrainene.
Reprezentanții puterii raionale au vorbit în fața enoriașilor, spunând că sunt acuzați pe nedrept și că nu favorizează în nici un mod trecerea bisericilor din subordinea Patriarhiei de la Moscova în subordinea Bisericii Autocefale. A fost amintită decizia Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol de a acorda Tomosul de autocefalie Mitropoliei de la Kiev, enoriașii huiduind acest discurs.
Preoții au precizat că sunt acaparate abuziv biserici, adăugând că cine dorește poate să construiască alte lăcașe de cult în localitățile raionului. Mitropolitul Bucovinei și Cernăuțiului Meletie al Bisericii Ortodoxe Ucrainana, Patriarhia Moscovei, a declarat că în satul Mihalcea au venit mulți oameni care nici nu umblă la biserică măcar, scandând că este clădirea lor și că trebuie transmis Bisericii Autocefale.
Creștinii s-au rugat pentru pace, rostind rugăciuni în limbile ucraineană, rusă și română.