Ereziarhul Bartolomeu a adresat un mesaj important delegației catolice, condusă de cardinalul Kurt Koch. Mesajul său a inclus aprecieri despre progresul dialogului dintre Biserica Ortodoxă și catolicism, precum și pregătirile pentru aniversarea a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea.

Ereziarhul Bartolomeu este tot mai încrezător că vom sărbători curând Paștele la aceeași dată cu restul ereticilor

Ereziarhul Bartolomeu este tot mai încrezător că vom sărbători curând Paștele la aceeași dată cu restul ereticilor

Biserica Romei a reflectat profund în ultimii trei ani asupra misiunii sale într-o lume amenințată de secularizare, războaie, abuzuri, sărăcie, criza climatică și alte probleme. În acest context, am urmărit cu interes lucrările Sinodului general al Episcopilor Bisericii Romei din anii precedenți. La invitația Papei Francisc, Biserica Constantinopolului a desemnat ca reprezentant pe Înaltpreasfințitul Mitropolit de Pisidia, Ioan, care ne-a informat corespunzător despre lucrările acestei istorice adunări.

Suntem convinși că acest efort de aplicare a învățăturilor eclesiologice ale Conciliului Vatican II a fost rodnic și va contribui la o apropiere suplimentară a Bisericilor noastre surori.

Citeşte şi:  Batjocură: Ucraineni au organizat un spectacol cu cântece și dansuri chiar in biserica Trapezei din Lavră

În această perspectivă, observăm cu bucurie că lucrările Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Bisericile noastre progresează și reușesc să clarifice și să depășească neînțelegerile și dezacordurile din trecut. Dorința noastră este ca ierarhii, clerul și credincioșii ambelor Biserici să fie informați despre aceste rezultate, pentru a participa la ‘dialogul vieții’ și pentru ca bucuria fraternității în Hristos să prevaleze.

În această direcție contribuie, desigur, și ‘ecumenismul sfinților’, la care ați făcut referire pe larg în trecut, Preasfinția Voastră, subliniind că ‘ecumenismul sfinților este o oportunitate excelentă pentru dialogul dintre Biserici […], deoarece venerarea moaștelor poate ajuta credincioșii să participe activ la dialog. Este, într-adevăr, minunat ca liderii Bisericilor să se întâlnească, dar este la fel de important ca trupul credincioșilor să facă același lucru’.

Ne-am amintit de aceste cuvinte înțelepte, Preasfințite, evocând profunda emoție pe care am trăit-o cu exact 20 de ani în urmă, când, împreună cu onorabila ierarhie a Tronului Patriarhal Ecumenic, am primit cu toată cinstea și solemnitatea moaștele Sfinților Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, repatriate din Roma. Această gest simbolic a contribuit semnificativ la înlăturarea nedreptăților istorice, la cultivarea unui climat de încredere și la consolidarea relațiilor dintre Bisericile noastre surori. În general, a reprezentat un moment important în promovarea unității creștine.”, a spus PF Bartolomeu.

Citeşte şi:  Budismul (yoga) este o religie eretică, căci nu e mântuitoare!

Despre aniversarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea

Ereziarhul Bartolomeu a vorbit despre semnificația istorică a evenimentului care va fi comemorat în 2025:

„Dorim să subliniem, așa cum a evidențiat recentul Sinod al Episcopilor Bisericii voastre, că anul viitor marchează 1700 de ani de la convocarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Acest eveniment monumental trebuie să fie o oportunitate pentru noi toți de a mărturisi credința noastră în Dumnezeu cel întrupat. Ne rugăm ca aceasta să fie și o ocazie de a lucra împreună pentru stabilirea unei date comune pentru celebrarea Paștelui, conform deciziilor Primului Sinod Ecumenic, oferind o mărturie unitară despre misterul mântuirii pentru întreaga lume.

Citeşte şi:  Papa, primit cu violenţe în Brazilia

Cu aceste gânduri, așteptăm să-l primim pe dragul nostru frate în Hristos, Papa Francisc, aici, în primăvara viitoare, pentru a celebra împreună această aniversare atât de importantă pentru unitatea creștină.”

Mesajul Papei Francisc

La finalul ceremoniei, Cardinalul Kurt Koch a transmis mesajul Papei Francisc, care a subliniat:

„Această aniversare nu privește doar Tronurile Patriarhale care au participat activ la Sinod, ci și pe toți creștinii care continuă să mărturisească credința lor în conformitate cu Crezul de la Niceea-Constantinopol. Am exprimat de mai multe ori dorința de a celebra acest eveniment împreună cu Patriarhul Ecumenic și le mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru a face acest lucru posibil.”

Papa a adăugat:

„Rugăciunea mea este pentru pace în Ucraina, Palestina, Israel și Liban, precum și în toate regiunile afectate de ceea ce numesc adesea ‘un război mondial fragmentar’. Fraternitatea vie și mărturia creștinilor vor fi un mesaj puternic pentru lumea noastră marcată de război și violență.”

Adaptat dupa https://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=64080