În cadrul acestui serial, până acum am prezentat dispozitivele electronice existente deja pe piaţă. Însă lumea electronicii avansează într-un ritm extrem de rapid şi astăzi există o multitudine de idei îndrăzneţe, proiecte deja în curs de desfăşurare care vor ajunge să fie comercializate mâine sau peste câţiva ani.

Unul dintre fronturile cele mai efervescente ale acestui domeniu este cel al dispozitivelor la purtător, cu alte cuvinte, al dispozitivelor electronice care pot fi amplasate în mod adecvat pe sau chiar în trupul omenesc. Există astăzi ochelari isteţi[1], ceasuri isteţe, brăţări isteţe, inele isteţe şi o mulţime de asemenea obiecte care par că ne fac viaţa mai uşoară. Dar şi o sumedenie de obiecte la purtător în stadiul de proiect … Pare-se că acesta este viitorul, sau102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 1 cel puţin dorinţa unora dintre cercetătorii şi ‘vizionarii’ de astăzi.

Brăţara care proiectează ecranul telefonului isteţ (smartphone) pe braţ

Inginerii francezi lucrează la o brăţară inteligentă care să proiecteze ecranul telefonului mobil pe braţul posesorului. Producătorii afirmă că brăţara Cicret, aflată în stadiu de prototip, va ,,face din pielea ta noua ta tabletă”. Ei promit: ,,Citiţi e-mailurile, jucaţi jocurile preferate, răspundeţi la apeluri, verificaţi starea vremii, găsiţi drumul … Faceţi ce doriţi pe braţul dvs.”.

Brăţara Cicret este echipată cu card de memorie, procesor, accelerometru, micro-port USB, comunicare Wi-FI şi Bluetooth. Elementul esenţial al brăţării este aşa-numitul ,,pico-proiector” căruia i se alătură o serie de senzori de proximitate. Pico-proiectorul proiectează interfaţa pe102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 2

braţ. Când posesorul atinge interfaţa cu degetul, opreşte unul din cei 8 senzori de proximitate, care, la rândul său, transmite informaţia la procesorul din brăţară.

Brăţara propriu-zisă

Ideea francezilor a atras multe critici pentru că se pare că nu există un prototip care să funcţioneze, nici garanţii prea serioase că va fi realizat. Inventatorii afirmă însă că au nevoie de 700.000 euro pentru a termina prototipul şi încă 300.000 euro pentru a dezvolta aplicaţia pentru brăţară. Dacă vor reuşi, brăţara Cicret va fi disponibilă în 10 culori şi 2 dimensiuni de drive – 16 şi 32 GB.

Ceasul care nu indică neapărat ora

O altă serie de dispozitive la purtător sunt ceasurile inteligente. Pe 9 septembrie 2014, la Cupertino, California, compania Apple şi-a prezentat noul produs, ceasul inteligent. Acesta face parte din gama dispozitivelor care fac trecerea102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 3 către amplasarea computerelor pe trupul omului.

Noul ceas înregistrează toate informaţiile pe care le generează corpul uman, referitoare la inimă, activitate fizică etc, informaţii pe care le adună, le stochează şi apoi le redă într-o formă care poate fi folosită. Ceasul nu va mai indica cât este ora, ci va ajunge să spună persoanei câte calorii a mâncat şi cât este pulsul său în stare de odihnă.

Citeşte şi:  Țara care face prima secție de poliție fără polițiști umani

Comunicarea dintre dispozitivele electronice facilitată de trupul uman

Pe lângă inventarea de dispozitive electronice la purtător tot mai performante, miniaturizate şi inteligente, cercetătorii se preocupă de diferite aspecte practice ale acestora: consumul de energie, comunicarea dintre dispozitive etc. Ei au inventat o tehnologie numită ,,comunicare prin câmpul magnetic al trupului uman”, pentru a permite ceasurilor, brăţărilor, telefoanelor şi altor dispozitive isteţe să comunice între ele.

Ei afirmă că această tehnologie prezintă mai multe avantaje decât alte tipuri de comunicare, precum este Bluetooth. Astfel, comunicarea prin câmpul magnetic al trupului uman foloseşte doar o fracţiune din energia necesară pentru a transmite informaţii prin legături Bluetooth şi este mai sigură pentru că nu transmite informaţia în afara trupului uman, precum Bluetooth.102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 4

Tehnologia constă în fire de cupru înfăşurate în tuburi izolatoare, care transmit semnale magnetice prin ţesutul biologic. Firele pot fi plasate pe mâini, picioare sau cap. Cercetătorii consideră că în viitor firele de cupru ar putea fi încorporate în ceasuri inteligente, curele şi benzi de cap. Tehnologia ar putea permite deţinătorilor de telefoane inteligente să asambleze o reţea de alte dispozitive şi monitoare fără fir la purtător.

Profesorul Patrick Mercier, inginer de electrotehnică la Universitatea San Diego, care a condus studiul, a declarat: ,,În viitor, oamenii vor purta tot mai multe dispozitive electronice, ca ceasuri inteligente, urmăritori de date de performanţă fizică şi monitoare de sănătate”. Tehnologia inventată de colectivul său face ca toate aceste dispozitive să comunice mai eficient între ele.

La rândul său, compania Microsoft lucrează la elaborarea unui dispozitiv care să permită transmiterea informaţiei prin pielea purtătorului unei astfel de tehnologii. Astfel, ea a depus cerere de patent pentru o bandă electronică purtată la încheietura mâinii. Banda transmite prin piele pulsuri electronice care pot fi detectate de un dispozitiv similar purtat de altă persoană. Cu o simplă strângere de mână dispozitivul ar putea schimba date de contact sau carduri digitale de afaceri. Apoi ar transmite fără fir informaţia primită unui telefon inteligent sau computer. ,,Căutăm să găsim noi căi de a comunica informaţia prin trupul uman care foloseşte mult mai puţină energie”.

Tatuaje cu capacităţi electronice, sau mai bine zis computere la purtător

În 2011, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat o descoperire revoluţionară: sistemul electronic epidermal. Este vorba de un circuit electronic special, foarte subţire, care poate fi plasat pe piele, conceput să se întindă, să se răsucească şi să primească informaţii de la mişcările trupului. Poate fi vizibil ca un tatuaj sau poate avea culoarea pielii.

Citeşte şi:  Cum puteţi să-i cereţi motorului Google să vă şteargă numele din rezultatele căutărilor

Descoperirea lor a făcut trecerea de la formatul dur şi rigid al dispozitivelor electronice tradiţionale la o structură mai moale, mai dinamică. Specialiştii din diferite laboratoare au dezvoltat circuite electronice speciale, filiforme, care se pot răsuci, pe care le-au montat pe 102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 5un substrat subţire de cauciuc, cu proprietăţi elastice, asemănător cu pielea. A rezultat un plasture electronic care se poate îndoi, răsuci, întinde şi contracta, fără a i se afecta performanţa electronică.

Plasturele alcătuit din circuite şi substratul de cauciuc este plasat pe un strat subţire de plastic solubil în apă şi apoi aplicat pe piele ca un tatuaj temporar. Într-un articol în care descriu noua tehnologie, publicat în revistaScience, cercetătorii au ilustrat adaptabilitatea conceptului lor, demonstrând funcţionalitatea lui cu o gamă largă de componente electronice, inclusiv senzori (de temperatură, puls etc), leduri, tranzistori, antene fără fir, şi chiar celule solare ca sursă de energie.

Unul dintre cercetătorii implicaţi, John Rogers, profesor de ştiinţa materialelor şi inginerie la Universitatea Urbana-Champaign din Illinois, care a lucrat mai bine de un deceniu la perfecţionarea dispozitivelor flexibile care pot fi purtate pe piele sau implantate, a declarat că cele mai promiţătoare aplicaţii ale noii tehnologii sunt în domeniul medicinei.

Sistemul poate fi folosit în locul electrozilor convenţionali pentru care este nevoie de suporturi, fire şi geluri adezive. ,,Fidelitatea măsurătorii oferite de sistemul electronic epidermal este egală cu cea a celei mai bune tehnologii existente”. Ca urmare, sistemul ar avea capacitatea: de a monitoriza electrocardiograma, electromiograma, electroencefalograma; de a stimula ţesutul muscular, putând fi folosit pentru reabilitare fizică; de a monitoriza somnul; de a sluji ca mijloc de comunicare pentru persoanele cu dificultăţi de vorbire etc.

Aplicaţiile în domeniul medical sunt extrem de vaste. În 2013, John Rogers şi echipa lui au lucrat cu pacienţi cu boala Parkinson pentru a le monitoriza mişcările, au colaborat cu dermatologi pentru a trata boli de piele şi cu companii de produse de frumuseţe ca L’Oreal pentru care au elaborat tatuaje digitale care urmăresc hidratarea pielii.

De asemenea, potrivit International Business Times, într-un viitor apropiat, spitalele şi birourile medicilor pot să echipeze pacienţii cu tatuaje electronice temporare. Aceşti mici plasturi deţin o mulţime de informaţii într-un spaţiu mic şi pot ajuta la reducerea greşelilor102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 6

medicale în timp ce îmbunătăţesc îngrijirea.

Citeşte şi:  Cine controlează 5G stăpânește lumea?! Războiul comercial între SUA și China

Susţinătorii computerului la purtător (foto) sunt extrem de încântaţi de posibilităţile infinite în ce priveşte stilul. ,,Se dovedeşte că mecanica acestor dispozitive este 100% compatibilă cu tatuajele temporare standard pe care le folosesc copiii”, declară Rogers. Adică, ele pot fi făcute să arate ca nişte tatuaje, iar fiecare parte să conţină senzori diferiţi, potriviţi cu scopul urmărit.

Mai mult, Anke Loh, conducătoarea departamentului de modă din cadrul Şcolii Institutului de Artă din Chicago a încercat să facă computerele ataşabile să arate ca arta contemporană destinată trupului omenesc: podoabe, tatuaje, piercing-uri.

Scott Pomerantz, director la compania care a dezvoltat aceste tatuaje electronice, MC10, din Cambridge, Massachusetts, afirmă: ,,Dispozitivele noastre nu sunt ca dispozitivele la purtător de astăzi, care sunt purtate de oameni o perioadă şi apoi aruncate într-un sertar. Ale noastre sunt totdeauna asupra voastră. Avem cel mai mic, cel mai flexibil şi elastic computer la purtător şi tu poţi culege tot felul de date biometrice legate de mişcarea ta”.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă din Tokio au conceput ‘e-pielea’, adică o piele electronică plasată pe pielea reală. E-pielea arată ca o foaie de plastic flexibilă şi102. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IX 7elastică ce conţine o mulţime de senzori. Japonezii se străduiesc să-i adauge un strat de leduri pentru a o transforma într-un ecran funcţional plasat pe piele.

Tatuaj al firmei Motorola

Fuziunea dintre lumea biologică şi cea electronică

Declaraţiile inventatorilor privind posibila fuziune dintre lumea biologică şi cea electronică ne dau de gândit ce va urma. Inginerul Todd Coleman, care a participat şi el la proiectul sistemului electronic epidermal, afirma: ,,Această tehnologie oferă un progres conceptual uriaş în fuziunea dintre lumea biologică şi lumea electronică într-un mod extrem de firesc. Oarecum, hotarul dintre lumea electronică şi cea biologică devine tot mai vag”.

Referindu-se la intenţiile lor de viitor, John Rogers a declarat: ,,Am dori să extindem funcţionalitatea astfel ca dispozitivele nu numai să se integreze perfect în trupul uman într-un sens mecanic, dar şi să comunice şi să interacţioneze cu ţesutul în moduri care trec dincolo de electroni şi fotoni, la nivelul fluidelor şi biomoleculelor”.

Iosif Mocanu / Catacombele Ortodoxiei

[1] În limba engleză, ‘smart’ înseamnă inteligent, isteţ. Concret, aparatura este isteaţă fiindcă este dotată cu un microprocesor, sau mai simplu zis cu un cip.