Computere care se dizolvă

O altă idee a acestor oameni de ştiinţă a fost de a inventa dispozitive electronice ultra-subţiri care, după ce şi-au îndeplinit misiunea, se dizolvă în trup. Se mai numesc ,,electronice temporare” şi pot fi utilizate pentru o gamă de probleme medicale.

Acest tip de electronice care se dizolvă în mod controlat sunt alcătuite din siliciu şi oxid de magneziu puse într-un strat protector de mătase. Siliciul se dizolvă în apă, dar într-un timp foarte lung. Ca urmare, cercetătorii au folosit foi de siliciu extrem de subţiri, numite 114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 1nano-membrane, care se dizolvă în zile sau săptămâni.

Mătasea este prelucrată special, procedeu care îi schimbă proprietăţile finale şi care controlează timpul de dizolvare. Profesorul Fiorenzo Omenetto, de la Şcoala de Inginerie Tufts, a afirmat: ,,Electronicele temporare oferă o performanţă robustă comparativ cu dispozitivele actuale şi ele se vor resorbi complet în mediu după un anumit timp, care variază de la câteva minute la ani”.

Fiorenzo Omenetto, ţinând în mână un film din fire de mătase, ilustrând variate tehnici

Tatuajul microfon – când gândurile devin audibile

Compania Motorola Mobility, deţinută de Google, a depus o cerere de patent pentru un sistem ,,care cuprinde un tatuaj electronic de piele ce poate fi aplicat în regiunea gâtului”. Acesta include un microprocesor şi o baterie şi va fi utilizat ca microfon pentru telefoanele inteligente (smartphone). El poate comunica cu telefoanele, computerele şi dispozitivele de jocuri.

Avantajul acestui nou dispozitiv este că surprinde comenzile vocale subtile, şoaptele sau chiar cuvintele nerostite. Când o persoană vorbeşte în gând, creierul trimite informaţii la coardele vocale, ca şi când persoana ar vorbi cu voce tare. Actualul patent vorbeşte despre culegerea unui semnal auditiv prin tatuaj şi convertirea lui în semnal digital.

Producătorii susţin că acest dispozitiv este util în condiţiile în care comunicaţia prin dispozitive mobile (telefoane) se face în medii zgomotoase, stadioane, străzi aglomerate, restaurante. Există deja un dispozitiv cunoscut ca microfon de gât, care este utilizat pentru a înregistra un semnal auditiv în condiţii zgomotoase.

Un jurnalist comenta acest patent, afirmând: ,,Se poate chiar trage concluzia că ei nu patentează comunicaţii printr-un plasture de piele inteligentă, ci comunicaţii din sufletul tău” …

Autentificare prin tatuaje inteligente

O altă utilizare pentru tatuajele inteligente prezentată răsunător de companii este autentificarea pentru telefoane şi tablete. Regina Dugan, conducătorul proiectelor speciale de la firma Motorola Mobility şi fost conducător de proiecte la Agenţia [Ministerului Apărării] de Proiecte de Cercetare Avansate (Defense Advanced Research Projects 114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 2

Agency,DARPA), explica la conferinţa All Things D: ,,Ne gândim la o varietate de opţiuni de autentificare. Se poate porni de la obiecte precum cupoane sau brelocuri, dar ne gândim şi la mijloace de autentificare ce pot fi purtate pe piele timp de o săptămână. Vorbim despre un tatuaj electronic” (foto).

Acesta poate fi plasat pe încheietură sau braţ şi are ,,senzori şi o antenă care poate recunoaşte dispozitivele tale, după care trimite un semnal de autentificare”. Ea a mai spus: ,,Adolescenţii ar putea să nu vrea să poarte un ceas, dar puteţi fi siguri că vor purta un tatuaj doar pentru a-şi sfida părinţii”.

Într-un articol din cotidianul Daily Mail se notează: ,,MC10 a conceput iniţial tatuajele, numite bio-timbre, pentru a ajuta echipele medicale să evalueze sănătatea pacienţilor fie de la distanţă, fie fără nevoia de aparatură mare şi scumpă. Motorola afirmă că circuitele, care conţin antene şi senzori încorporaţi, ar putea fi adaptate pentru a lucra cu telefoanele mobile şi tabletele. Apoi, dispozitivele mobile ar putea fi folosite pentru a confirma identitatea posesorului şi a intra în conturi automat. Acest lucru ar putea împiedica hoţii şi alte persoane să aibă acces la telefon, aplicaţii etc dacă acesta este pierdut sau furat”.

O altă idee de autentificare a companiei Motorola este Motorola Pill, numită şi vitamina de identificare, care este o pastilă ce emite un semnal de autentificare de 18 biţi ce poate conecta persoana la diferite dispozitive. ‘Vitamina’, care conţine un cip, se înghite şi, odată ajunsă în stomac, acidul gastric slujeşte pe post de electrolit şi activează cipul. 114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 3Regina Dugan prezintă această tehnologie ca pe o adevărată magie: ,,Asta înseamnă că va fi prima mea super-putere. Chiar vreau această super-putere, asta înseamnă că mâinile mele sunt ca nişte fire, iar când îmi ating telefonul, calculatorul, uşa, maşina, sunt recunoscută direct”.

Citeşte şi:  Ziua Îndrăgostiţilor": o sărbătoare comercială, absolut străină şi necunoscută Ortodoxiei!

Walt Mossberg, cunoscut jurnalist american care consemnează diferite evenimente şi fenomene din lumea tehnologiei, ţine în mână vitamina de identificare

Monitorizarea stărilor fizice şi emoţionale – când totul va deveni vizibil pentru ‘marele ochi’ …

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie Avansată din Coreea, din oraşul Daejeon, Coreea de Sud, au elaborat un senzor din polimer flexibil de dimensiunea unui timbru poştal care poate urmări când ,,i se face pielea găină” unei persoane şi ,,i se ridică părul”, reacţii fizice legate uneori de stări emoţionale.

Young-Ho Cho, profesor de bioinginerie şi inginerie mecanică în cadrul institutului, împreună cu colegii lui a construit senzorul folosind un polimer conductiv din material flexibil, combinat cu un tip de siliciu flexibil care este biocompatibil. Au obţinut astfel un senzor de 1,2 micrometri grosime şi 20 mm pe fiecare latură. Echipa doreşte să114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 4

miniaturizeze părţile de procesare a semnalului şi măsurare a capacitanţei ale sistemului pentru a face senzorul mai mic şi mai puţin deranjant.

Senzorul (foto) poate fi folosit pentru a urmări răspunsul unei persoane faţă de anumiţi stimuli externi, precum sunetul muzicii care evocă o amintire demult uitată, pentru a detecta reacţia sa faţă de un nou film sau reclamă etc. Prototipul actual este o prefigurare a unor dispozitive ulterioare care ar putea ajuta la monitorizarea stărilor fizice şi emoţionale ale consumatorilor în timp real. Profesorul Cho a sugerat că emoţiile umane ar putea fi urmărite în viitor la fel de uşor ca temperatura corpului sau tensiunea arterială.

O nouă etapă: dispozitive subcutanate

În prezent, progresele şi invenţiile au loc cu o viteză uluitoare, în parte deoarece omul nu se mai mulţumeşte cu progresele de astăzi, ci vrea mereu altele tot mai senzaţionale. Astăzi, cele mai grozave dispozitive la purtător sunt cele care se pun pe încheietura mâinii. Dar toată lumea se întreabă cu înfrigurare: ce urmează ?

Compania New Deal Design, care a conceput linia de dispozitive la purtător FitBit, lucrează acum la un nou proiect numit sub-piele (underskin). Este vorba de un tatuaj digital isteţ care va fi implantat subcutanat în mână şi va interacţiona cu orice dispozitiv electronic atins de persoana respectivă[1]. Funcţionând cu energia electrochimică a trupului, dispozitivul subcutanat va fi mereu pornit, capabil să trimită semnale pentru a descuia uşa când persoana atinge clanţa acestei uşi, să schimbe date cu altă persoană doar printr-o strângere de mână, să ofere informaţii de natură medicală (tensiune,114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 5 glicemie, temperatură) sau să facă astfel încât cardul de credit să funcţioneze doar când se află în mâna posesorului.

Proiectul Underskin: un circuit imprimat în formă de pentagon îi semnalizează posesorului prin intermediul culorilor

În plus, dispozitivul poate prezenta informaţii despre posesor în două moduri, în funcţie de gradul de confidenţialitate dorit: poate prezenta o imagine pe încheietura degetului sau pe un ecran mai mare existent mai discret în palmă. De asemenea, el poate ţine cont de gesturile făcute de posesor, prinzând nuanţa comunicării dintre acesta şi o altă persoană.

,,Când am început să lucrăm la acest proiect, toată lumea era un pic scârbită de ideea de a implanta ceva. Există o mulţime de hotare culturale”, explică Jaeha Yoo, director de design la compania New Deal Design. ,,În mod evident, există tatuaje, piercing-uri, oamenii îşi implantează dispozitive de control al naşterilor. Aceste lucruri se petrec acum. Nu este un pas uriaş a implanta ceva subcutanat”.

Citeşte şi:  Sfatul unui fost hacker, acum expert în criminalitate informatică: Aveţi grijă ce postaţi pe internet, nu uită niciodată

Preşedintele companiei New Deal Design, Gadi Amit, face de asemenea câteva observaţii interesante privind modalităţile de a face mai uşor de acceptat această tehnologie: ,,Cred că tehnologia de avangardă va fi întotdeauna mai bine slujită dacă este conectată la o cultură cunoscută deja. Cred că genul ştiinţifico-fantastic a încercat să creeze lucruri care sunt prea reci, prea mecanice, prea ştiinţifice şi niciodată nu a reuşit să creeze o legătură reală cu cultura. Acesta este motivul pentru care noi nu am ales ca loc pentru implant fruntea sau ceafa, pentru că ele sunt un pic prea robotice”.

Compania New Deal Design este încrezătoare că ar putea construi dispozitivul subcutanat în următorii 5 ani, dată fiind starea cercetării electronice actuale. Cea mai multă muncă o va necesita mai degrabă ecranul flexibil decât senzorul, comunicarea, implantul sau chiar folosirea energiei trupului.

Gadi Amit declară chiar că vom vedea în curând dispozitive subcutanate la purtător: ,,Sincer, aş putea să vă spun că în ultimul an am discutat cu persoane de afaceri, probabil de 3-4 ori, despre dispozitive la purtător invazive fizic … Este o reflecţie despre cum va fi design-ul peste aproape 10 ani – nu neapărat în ce priveşte obiectul – ci în ce priveşte a împleti biologia, medicina, electronica, o mulţime de interacţie şi înţelepciune culturală”.

Tatuaje electronice plasate în trup

La rândul său, John Rogers, care este la un pas de a scoate pe piaţă tatuajele electronice, îşi îndreaptă atenţia spre dispozitive electronice ce pot fi plasate în trup. Astfel, el colaborează cu cercetători de la Universitatea Pennsylvania la o serie de electrozi ce pot fi dispuşi în jurul creierului pentru a urmări activitatea care semnalizează un atac epileptic.

Alţi cercetători folosesc inimi de la donatori de organe pentru a testa tatuajele electronice care ar putea fi plasate direct pe suprafaţa inimii. Acest gen de dispozitiv – şi în final un dispozitiv tip plasă care ar putea înveli complet inima şi ar putea prelua energie de la ea – ar putea oferi informaţii amănunţite despre aritmii şi un control mai precis pentru stimulatoarele cardiace.

Şi mai recent, Rogers a început să se gândească la alt proiect. Unele zone ale trupului au nevoie de un tatuaj tridimensional, nu doar bidimensional – o foiţă plană, deoarece ele au forme şi structuri complexe, cu denivelări: ,,Ne-ar plăcea să putem nu numai să transformăm circuite pe foi subţiri care pot înveli suprafeţe complexe, ci să le facem să se auto-asambleze în formate 3D, deschise, cu filamente şi serii de structuri interconectate, care străbat pe deplin un sistem biologic. Această capacitate ne-ar duce pe un tărâm complet nou, al biointegrării”.

Când tehnologia devine parte din trupul tău. Retrasarea graniţei dintre persoana umană şi tehnologie

Jurnaliştii au ridicat tot felul de probleme legate de această nouă tehnologie care plasează dispozitive electronice pe şi în trupul oamenilor, care încearcă să ne ,,colonizeze trupurile”. Unul dintre aceştia spune: ,,Eram obişnuiţi ca tehnologia să fie alta [sau altceva decât noi], dar ceasul Apple vrea să se lipească şi să devină parte din sinele tău”, intrând în zona personală, intimă.

El enumeră consecinţele ‘neintenţionate’ care s-au născut odată cu apariţia telefoanelor inteligente şi afirmă că o persoană care deţine un astfel de dispozitiv nu va mai avea niciodată atenţia complet neîmpărţită şi că realitatea devine mai puţin reală pentru o astfel de persoană, supra-conectată. ,,Telefoanele inteligente creează nevoi pe care nu le-am avut niciodată înainte şi probabil că ne-ar fi mai bine fără ele”.

Spre deosebire de un telefon inteligent, un ceas sau un tatuaj inteligent este permanent asupra persoanei, invadând total intimitatea. La evenimentul de prezentare al ceasului 114. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei X 6

Apple, artistul Banksy a postat un desen sugestiv cu un telefon inteligent care prinde rădăcini, strangulează şi se cufundă în încheietura mâinii (foto). Aceasta este tehnologia care stabileşte în prezent un nou avanpost: trupul uman.

Citeşte şi:  Adevăratele sărbători, adevăratele tradiţii sunt înlocuite astăzi de sărbători de import cum este şi Halloweenul

Se poate observa deja una din consecinţele extrem de importante ale acestor dispozitive: pare că dă posesorului mai mult control asupra persoanei sale (prin faptul că dă ‘super-puteri’), dar în realitate i-l ia. ,,Dispozitivele la purtător îţi cer să predai controlul. Dispozitivul tău va începe să-ţi spună ce trebuie şi ce nu trebuie să mănânci şi cât de mult ar trebui să alergi. Va pătrunde între tine şi trupul tău şi va mijloci această relaţie. Dispozitivele la purtător vor face sinele fizic vizibil în lumea virtuală sub formă de informaţie, o imagine digitală de neşters şi acea informaţie se va comporta cum se comportă orice informaţie astăzi. Va fi copiată şi răspândită. Va merge în locuri în care nu te aştepţi. Oamenii vor folosi acea informaţie pentru a te urmări şi a te comercializa. Va fi vândută şi cumpărată şi vor avea loc scurgeri de informaţie” …

Jurnalistul conchide: ,,Ceasul Apple reprezintă o retrasare a hărţii care localizează tehnologia într-un loc şi trupurile noastre în altul. Linia dintre cele două nu va mai fi niciodată uşor de găsit din nou. De îndată ce eşti de acord să porţi tehnologia, singurul mod de a merge înainte este spre interior: următorul produs lansat după ceasul Apple ar fi logic implantul. Dacă Apple reuşeşte să legitimeze dispozitivele la purtător ca o categorie, va fi întemeiat cu succes nodul de temelie într-o reţea care s-ar putea răspândi peste tot în trupurile noastre”.

Toate aceste dispozitive reprezintă o capcană cumplită pentru omul modern. Utilizarea lor arată o schimbare gravă de mentalitate, în care omul renunţă la gândirea sa, la capacitatea proprie de a interacţiona cu lumea înconjurătoare şi o predă unui computer miniaturizat. De ce trebuie să ne spună un tatuaj electronic când trebuie să ne dăm cu cremă protectoare împotriva razelor ultraviolete, sau să ne atragă atenţia că avem tensiunea mare ?

Acceptând o astfel de tehnologie, omul renunţă la capacităţile sale fireşti şi se lasă manipulat, transformat într-o maşinărie căreia i se spune ce să facă, când şi cum. În final, mintea omului, devenită inutilă în plan concret, alunecă definitiv în prăpăstiile din afara realităţii. Aşa se face că oamenii încep să-şi renege trăsăturile definitorii ca gen, vârstă[2] sau să-şi dorească cu disperare amputarea unui membru sau implantarea cine ştie cărui dispozitiv pentru a avea … ‘super-puteri’. Biată maşină care şi-a pierdut raţiunea !

Iosif Mocanu

[1] Acest lucru aminteşte în mod ironic de legenda regelui Midas din Frigia. Pentru că a ajutat un prieten al zeului Dionisos, zeul i-a spus că îi va dărui orice îi va cere. Orbit de lăcomie, regele i-a cerut ca orice obiect pe care va pune mâna să se transforme în aur, iar zeul, după ce l-a întrebat dacă este sigur că-şi doreşte acest lucru, i-a dat. Midas s-a trezit că nu mai putea să mănânce, să bea sau să atingă vreo persoană apropiată pentru că totul se transforma în aur. O variantă a legendei spune că el a murit de foame, altă variantă spune că el s-a dus la zeu şi i-a cerut să-şi ia darul înapoi. Zeul l-a ascultat şi l-a trimis să se spele în apele râului Pactolus şi astfel a scăpat de această ‘super-putere’ a sa.

[2] O ştire recentă ne anunţă că un bărbat care s-a considerat femeie, acum se consideră … trans-age şi se crede fetiţă de 6 ani !