Micile aeronave fără pilot, cunoscute sub numele de drone, pot fi folosite pentru o mulţime de lucruri, de la filmare sau fotografiere până la inspectarea conductelor de gaz sau a irigării culturilor. Potrivit Parlamentului European, ele pot reprezenta, totodată, şi un risc pentru avioane, precum şi pentru viaţa privată a oamenilor.
Ca atare, membrii comisiei pentru transport din cadrul Parlamentului European au aprobat modificările normelor UE pentru siguranţa aviaţiei, care se referă şi la drone.
Standardele tehnice şi de securitate, care variază de la o ţară la alta, dau mari bătăi de cap operatorilor de trafic, dar şi producătorilor. Acum, europarlamentarii vor ca dronele mai uşoare de 150 de kg să fie reglementate la nivel european, pentru a asigura o coerenţă, mai ales în ceea ce priveşte respectarea vieţii private.
Printre aceste reglementări se află şi înregistrarea obligatorie a dronelor mai mici de 250 de grame.
„Dronele sunt din ce în ce mai vizibile în viaţa noastră de zi cu zi. Acestea creează tot felul de noi oportunităţi pentru oameni şi companii. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că pot avea loc accidente sau pot fi produse daune. Prin urmare, suntem ferm în favoarea unor noi reguli care să presupună inclusiv înregistrarea dronelor care cântăresc peste 250 de grame, pentru că cel care manevrează aceste drone în spaţiile publice trebuie să aibă competenţele necesare. Acest lucru nu va afecta dronele de jucărie, pe care cei mai mulţi oameni le folosesc acum”, a declarat raportorul Marian-Jean Marinescu (PPE, România), după votul comisiei.
Anul trecut au fost vândute aproximativ 1,7 milioane de drone, 98% dintre acestea având o greutate de până în 2 kg, notează PE, precizând că, în prezent, sunt în funcţiune peste 3 milioane de drone, exceptând „jucăriile” şi modelele tip avioane.
În multe state europene înălţimea la care pot zbura acestea este cuprinsă între 100 şi 150 metri, distanţa de siguranţă recomandată fiind de minimum 50 metri de obiective.
Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro