Doar o companie IT nevinovată? Exact, face parte din complexul militar-industrial, profitând de războaiele nesfârșite ale imperiului și este în sânge până la coate.

Într-o altă piatră de hotar, în integrarea din ce în ce mai mare dintre complexul inteligenței militare și Silicon Valley, compania mamă Google – Alphabet – a confirmat că a furnizat software pentru a identifica obiectivele utilizate în programul ilegal de crimă a guvernului american.

Încă de la inițierea programului de asasinare cu bombe în 2009, Statele Unite susțin că au ucis aproape 3.000 de „combatanți” în luptele cu avioane. Documentele militare interne arată că, pentru fiecare persoană vizată de o lovitură cu bombă, nouă victime sunt ucise, ceea ce înseamnă că cheltuielile reale ale campaniei de combatere a terorismului aerian din SUA în Yemen, Somalia, Afganistan, Pakistan și Irak potențial se ridică la zeci de mii.

Potrivit Uniunii Americane a libertăților civile, „Un program de ucidere-țintă, departe de orice câmp de luptă, fără acuzație sau proces, încalcă garanția constituțională a procesului judiciar. De asemenea, aceasta încalcă legea internațională, conform căreia forța letală poate fi folosită în afara zonelor de conflict armat numai ca o ultimă soluție. ”

Complicitatea Google la programul de crimă cu bombe implică compania în activitățile criminale ale armatei americane, provocând revoltă în rândul angajaților, după ce directorii au recunoscut colaborarea într-un memoriu intern săptămâna trecută, potrivit unui raport al Gizmodo.

Vulnerabil, atât față de posibilele consecințe juridice ale acțiunilor sale, cât și față de ostilitatea față de crimele de război americane, atât în ​​interiorul, cât și în afara companiei, Google a subliniat într-o declarație că colaborarea „este doar pentru utilizări non-ofensive”, spunând ” imagini-steag tehnologice pentru revizuirea umană „.

Citeşte şi:  O feministă de culoare acuză sistemul medical de RASISM pentru că folosește… PANSAMENTE ALBE!!!

Dar această prefăcătorie absurdă și neserioasă, menită să ofere puncte de discuție unei mass-media necritice și controlate de stat, echivalează cu cea a unui șofer de scăpare pentru mafie, susținând că nu este complice la omor, pentru că nu a apăsat pe trăgaci.

Guvernul american şi-a revendicat dreptul de a folosi bombe pentru a asasina cetățenii americani oriunde în lume, inclusiv în interiorul granițelor Statelor Unite. În 2011, administrația Obama l-a asasinat pe Anwar al-Awlaki, un cetățean american, cu avionul fără pilot care lansează bombe [Predator drone strike – este un avion fără pilot (UAV) utilizat de către United States Air Force ca avion militar de supraveghere. Poate îndeplini și funcții de atac, transportând 2 rachete aer-sol ] în Yemen, apoi l-a ucis pe fiul său de 16 ani, Abdulrahman al-Awlaki, într-o altă confruntare cu bombă două săptămâni mai târziu.

Parteneriatul Google în astfel de operațiuni nefavorabile amenință Google nu numai cu sancțiuni legale din întreaga lume, ci și cu repercusiuni comerciale grave. Decizia companiei de a continua în ciuda acestor pericole indică rolul din ce în ce mai important al contractelor militare în operațiunile de afaceri ale marilor giganți tehnologici.

Departamentul Apărării a cheltuit anul trecut cel puțin 7,4 miliarde de dolari pentru programele de inteligență artificială și este de așteptat să cheltuiască și mai mult în acest an, cu o mare parte din această sumă provenind din companiile precum Alphabet (Google), Amazon și Nvidia, ale căror capacități de inteligență artificială depășesc pe cele ale programelor interne ale Pentagonului.

În ultimul an, Google, Facebook și Twitter au anunțat toate măsurile de cenzurare a informațiilor pe care le oferă utilizatorilor pentru serviciile pe care le oferă, promovând sursele de știri „autoritare” și „de încredere”, în detrimentul opiniilor „alternative”, care includ știri care expun și denunță crimele de război ale SUA.

Citeşte şi:  Decizia unei instanţe din Franţa: Producător mondial de erbicide, răzpunzător pentru probleme grave de sănătate a unui fermier

Facebook, care dintre toate companiile de tehnologie a fost cea mai hotărâtă de a-și cenzura platforma, a declarat în mod explicit că se așteaptă ca angajamentul utilizatorilor să scadă ca urmare a diminuării videoclipurilor „virale” și promovarea surselor de știri „de încredere” cum ar fi New York Times.

Având în vedere că aceste companii se așteaptă la o scădere a cererii de consum, deoarece impun măsuri de cenzură din ce în ce mai restrictive, contractele de apărare lucrative reprezintă un mijloc de compensare, de a-și alinia interesele financiare tot mai strânse cu operațiunile de război și represive ale statului american.

Giganții tehnologiei au făcut mișcarea de a impune măsuri de cenzură în același timp în care Pentagonul a ajuns la concluzia că s-a aflat într-o „cursă a înarmărilor în AI [Artificial Intelligence ]”, așa cum a spus Wall Street Journal luna aceasta. În fața creșterii economice rapide a unor puteri militare substanțiale, cum ar fi Rusia și China, care sunt capabile să dezvolte și să implementeze noi tehnologii fără povara logistică masivă a nenumăratelor războaie, desfășurări în străinătate și operațiuni de destabilizare angajate de Statele Unite. Planificatorii militari americani au ajuns la concluzia că singura modalitate de a păstra avantajul militar american în viitoarele conflicte este de a integra Silicon Valley în mașina de luptă.

Pentagonul a elaborat așa-numita strategie „a treia compensare” /”Third offset” pentru a învinge „amenințarea treptată „/ „pacing threat” din China, concentrându-se pe „sistemele autonome de învățare, luarea deciziilor în colaborare om-mașină, operațiunile asistate de om, operațiunile avansate cu echipaj fără pilot” și „arme autonome în rețea”, așa cum a prezentat The Economist recent în povestea de acoperire a unei probleme intitulată „Următorul război”.

Citeşte şi:  OMS a catalogat avortul drept un "serviciu esențial", în condițiile cînd epidemia de COVID-19 a secerat mii de vieți

Această strategie se axează pe recrutarea sectorului tehnologic privat din SUA, care rămâne cel mai dezvoltat din lume. După cum a spus The Economist,  Statele Unite „continuă să domine finanțarea comercială a AI și are mai multe firme care lucrează în domeniu decât orice altă țară”.

Vorbind la o conferință anul trecut, Marine Corps Col. Drew Cukor, șeful așa-numitului „Project Maven”, în care Google este un colaborator-cheie, a declarat  că SUA se află în mijlocul unei „curse de înarmare AI”, adăugând,” Mulți dintre voi ar fi observat că Eric Schmidt numește Google o companie AI acum, nu o companie de date. ”

El a adăugat:

„Nu există o” cutie neagră „care să furnizeze sistemul AI de care are nevoie guvernul … Elementele cheie trebuie să fie puse împreună … și singura modalitate de a face acest lucru este având  partenerii comerciali de partea noastră.”

Pentru a coordona schimbul reciproc între puterea computațională vastă a tehnologiei, capacitățile de inteligență artificială și baza de date masivă a datelor sensibile pentru utilizatori și bugetul practic nelimitat al militarilor americani, Pentagonul a înființat o serie de parteneriate cu Silicon Valley. În 2015, Pentagonul a înființat un vehicul de finanțare publică-privată, cunoscut sub numele de Unitate Experimentală pentru Inovații în domeniul Apărării  (DIUx), cu sediul la doar câteva minute de campusul principal Google din Mountain View, California.

Apărătorul Ortodox 

Sursa : World Socialist Website