Ştiu de note doar din auzite. Elevii care au păşit în acest an pentru prima dată pragul şcolii nu mai sunt notaţi în mod tradiţional. Potrivit noului Cod al Educaţiei, profesorii apreciază performanţele copiilor doar verbal, cu încurajări sau cuvinte de laudă.
În acest mod, autorităţile speră ca elevii să se concentreze mai mult pe procesul de studii şi nu pe obţinerea notelor mari.
Aşa decurge o lecţie obişnuită a unor elevi din clasa întâi. Doar, că noua generaţie nu mai primeşte note aşa ca elevii mai mari.
„Uneori nota demotivează copilul. Atunci când este apreciat cu notă are şi neplăceri uneori, plânge, este disconfort emoţional”, a spus profesoara de clasele primare de la liceul „Vasile Vasilachi”, Stela Petruşca.
Acum elevii sunt încurajaţi doar verbal primind cuvinte de laudă. Profesorii lasă şi mici comentarii în caietele copiilor.
Elevii ştiu ce însemană să primeşti notă şi spun că şi-ar dori şi ei acest sistem de apreciere a cunoştinţelor.
Fiecare elev va avea şi un dosar personal, care va fi pus la dispoziţia părinţilor.
„Pentru fiecare disciplină în parte, fiecare învăţător va completa tabelul de performanţă a elevului care va fi prezentat şi părinteului. La sfârşit an şcolar, copiilor li se va scrie în dosarul personal, doar promovat”, a afirmat Inspectorul de învăţământ primar, Direcţia Generală Educaţie, Maria Bragiş.
Noul sistem este bun – spun părinţii, doar pentru elevii claselor întâi şi nu pentru toţi cei din clasele primare.
Prevederea privind anularea notelor în sistemul primar de învăţământ este stipulată în noul Cod al Educaţiei care a fost aprobat în 2014, şi va fi aplicată gradual.
Sursa: prime.md