Răspunsul e dat de Sfinții Părinți in Canonul 13 de la Sinodul din Gangra

Canonul 13 Gangra, pentru osanda femeilor care imbraca vesminte barbatesti:

„Dacă vreo femeie, din asceză părută, şi-ar schimba îmbrăcămintea şi, în locul hainei femeieşti obişnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema.”

Femeile pot să-și tundă părul?

Despre tunderea părului la femei,canonul 17 al Sinodului din Cangra spune așa:

Canonul 17 Gangra, pentru ca femeile sa nu-si tunda parul:

„Dacă vreuna dintre femei, pentru asceză părută, şi-ar tunde părul ce i 1-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, să fie anatema ca una ce strică porunca supunerii.”

Vestimentaţia femeilor creştine

Fiecare creştin ortodox are datoria de a-şi cunoaşte cât mai bine credinţa şi de a se feri de păcat, pentru a dobândi mântuirea. Din nefericire, mulţi creştini nu cunosc ce este păcat ca să se păzească să nu păcătuiască.

Un păcat care este foarte uşor făcut, în special de femei, este şi acesta că femeile poartă haine bărbăteşti. Sigur că unii cititori, şi în special femeile, se vor mira că e păcat a se îmbrăca bărbăteşte.

Citeşte şi:  Sunt persoane cărora li se face rău în timpul slujbei. Te-ai întrebat vreodata de ce se întâmpla asta și cum poți evita acest incident?

Chiar din primele capitole ale Vechiului Testament, Dumnezeu le-a facut primilor oameni imbracaminte de piele [de piele, adica sa le acopere tot trupul], dupa ce au gresit:

„Apoi a facut Domnul Dumnezeu lui Adam si femeii lui imbracaminte de piele si i-a imbracat.” (Facerea [Geneza] 3:21).

Deci, prima grija a lui Dumnezeu a fost sa imbrace oamenii. Nu se precizeaza cum sa fie imbracati barbatul si femeia. Aceasta se va gasi consemnata mai tarziu in Deuteronom:

„Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti, ca tot cel ce face aceasta, URACIUNE este inaintea Domnului Dumnezeului tau.” (Deuteronomul – A cincea carte a lui Moise capitolul 22 versetul 5)

Canonul 62 al Sinodului al VI-lea a hotarat ca:

„niciun barbat sa nu imbrace haina femeiasca, nici femeile sa nu imbrace cele cuvenite barbatilor… Deci cei ce in viitor vor incerca sa faca ceva din cele mentionate mai sus, acestia, de vor fi clerici, sa se cateriseasca, iar de vor fi laici, sa se afuriseasca [sa se indepteze din Biserica]” (Pidalion – Bucuresti, 1933, pag. 266).

Canonul este destul de grav, pentru ca se merge pana la caterisire si afurisire, iar in practica vedem ca majoritatea femeilor tinere sunt imbracate barbateste. As dori sa precizez ca acest obicei nu s-a introdus la noi decat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial (dupa 1945). Daca ar fi incercat o femeie sa se imbrace barbateste inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial (inainte de 1939), acea persoana ar fi fost detestata public.

Citeşte şi:  După părerea Sfinților Părinți, postirea și înfrânarea stau în măsură

Astazi vedem ca nu mai este ceva curios, ci este la moda ca femeile sa se imbrace barbateste.

Faptul ca aceasta constituie un pacat, datoria noastra este de a arata adevarul si totodata a recomanda tuturor a se feri, pe cat posibil, de a nu gresi, potrivit invataturii Mantuitorului Hristos, care zice: „De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvant de dezvinovatire pentru pacatul lor.” (Ioan 15, 22)

Citeşte şi:  Cum să facem în mod corect milostenie?

Ceea ce este si mai rau este ca unele femei vin si la biserica imbracate barbateste si nu numai atat, ci si cand se marturisesc si se impartasesc. Sigur, cele mai multe dintre ele fac aceasta din nestiinta, dar tot pacat este, chiar daca este canonisit mai usor.

Spre lauda unor credincioase, sunt biserici unde femeile nu indraznesc sa intre descoperite si, cu atat mai mult, imbracate barbateste.

Nadajduiesc ca cele aratate mai sus vor fi intelese corect si, in acest fel, se vor imputina si pacatele fara voie, din nestiinta.