BNMBanca Națională a Moldovei a anunțat luni despre crearea Consiliului Național de Plăți. Noua structură se dorește a fi un forum profesionist pentru susținerea și promovarea plăților fără numerar. În componența acestuia vor intra reprezentanții mai multor instituții de stat și private, iar în calitate de președinte va fi desemnat unul dintre viceguvernatorii BNM, transmite UNIMEDIA.

„Ideea creării Consiliului Național de Plăți a fost pe cât de logică pe atât de necesară. CNP este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse instituții publice și private pentru susținerea funcționării sigure și stabile a sistemului de plăți din Republica Moldova. Consiliul va urmări ca serviciile de plată să corespundă cererilor de piață. CNP va fi format din reprezentanți ai managementului superior de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Centrul de guvernare electronică, Asociația Băncilor, precum și băncile licențiate din RM”, a relevat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

Citeşte şi:  Conform celui mai recent sondaj, Biserica se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor

Autoritățile susțin că Legea cu privire la serviciile de plată și monedă electronică, care a intrat deja în vigoare, va facilita facilita dezvoltarea plăților fără numerar și va încuraja competiția pe piață.

„Legea este una dintre cele mai moderne. Ea vine să se alinieze la cele mai bune standarde europene. Cred că în scurt timp vom veni cu noi idei inovatoare. Un rol important în activitatea CNP îl are lupta cu economia tenebră”, a subliniat viceguvernatorul BNM Ema Tăbîrță.

Citeşte şi:  Căruţaşii vor fi obligaţi să-şi înregistreze vehiculele, chiar şi cele trase de măgăruşi

Și viceministrul Finanțelor Victor Barbăneagră este de părere că prin activitatea sa, Consiliul Național de Plăți va contribui la combaterea contabilității duble.

„Putem numi semnarea acestui acord un eveniment important. Subiectul a fost discutat pe parcursul mai multor ani. Cu cât mai puțin numerar în circulație vom avea, cu atât mai mult vom putea combate evaziunile fiscale”, a menționat Barbăneagră.