Gigantul tehnologic Google a anunțat că nu va mai susține politicile de diversitate și incluziune în procesul de recrutare. Decizia se aliniază tendinței altor mari companii din domeniul tehnologiei, precum Meta și Amazon, care și-au redus inițiativele DEI (Diversity, Equity and Inclusion).

Gigantul tehnologic Google a anunțat că renunță la politica LGBT

Gigantul tehnologic Google a anunțat că renunță la politica LGBT

Schimbare de direcție în angajările Google

Google, parte a conglomeratului Alphabet, a anunțat o revizuire a politicii sale privind diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI) în procesul de recrutare, conform unui raport publicat de The Guardian.

Citeşte şi:  Guvernul SUA e acuzat că folosește tehnica antiteroristă pentru a identifica persoanele îngrijorate de efectele secundare ale vaccinurilor

Schimbarea a fost confirmată în raportul anual al companiei către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, unde a fost eliminată referirea la angajamentul față de principiile DEI – o formulare care fusese prezentă între 2021 și 2023.

Într-un memorandum intern, Fiona Cicconi, șefa departamentului de resurse umane al Google, a explicat că compania nu va mai urmări în mod activ obiectivele DEI în recrutare și selecție de personal.

Tendință globală în industria tech

Decizia Google vine în contextul în care și alți giganți tehnologici au renunțat treptat la programele DEI:

Citeşte şi:  Lady Gaga, promotoare a simbolisticii satanice în clipurile sale, a cântat imnul SUA la investirea lui Biden

✅ Meta (Facebook) – a anunțat eliminarea programelor de diversitate în recrutare, instruire și colaborare cu furnizori.

✅ Amazon – reduce inițiativele privind reprezentarea și incluziunea în cadrul companiei.

De ce renunță companiile la diversitate și incluziune?

Experții consideră că această tendință este legată de presiuni economice, dar și de controversele apărute în jurul programelor DEI, criticate de unii drept forme de discriminare pozitivă.

În timp ce susținătorii DEI afirmă că aceste politici contribuie la echitate și reprezentare, oponenții consideră că ele pot duce la angajări bazate pe criterii identitare în loc de meritocrație.

Citeşte şi:  Supraveghere și control: Euro digital va avea limitări integrate, şi nu va fi niciodată la fel de privat ca banii lichizi

În urma acestei decizii, Google și alte companii tech ar putea fi criticate de grupurile progresiste, dar, în același timp, ar putea atrage sprijin din partea celor care susțin o abordare mai neutră în recrutare.

Rămâne de văzut dacă această schimbare va influența pe termen lung cultura organizațională a industriei tehnologice și dacă alte companii vor urma acest exemplu.

Sursa: https://www.theguardian.com/technology/2025/feb/05/google-dei-trump