
Acest fruct este fara indoiala o magazie de nutrienti si este unul dintre cele mai populare remedii naturiste. Citeste in continuare pentru a afla despe ce fructe este vorba si de ce sunt numite “ginsengul romanesc”.
Catina, ale carei fructe reprezinta o explozie de vitamine pentru organism, este numita si ginsengul romanesc, datorita cantitatii mari de vitamina C pe care o contine. Beneficiile uriase pe care le aduce sanatatii, recunoscute inca din vremuri stravechi de catre traci, hindusi, greci, chinezi, mongoli, celti si slavi fac din aceasta planta un ingredient – minune in tratamentele naturiste folosite in tratarea multor afectiuni.
Catina este plina de vitaminele A, B, E, K, dar si de fosfor, potasiu, magneziu, fier. La acestea se adauga aminoacizii esentiali, acizii grasi esentiali si o cantitate insemnata de betacaroten, mult peste cea continuta de morcovi. Insa, cea mai mare parte din puterea vindecatoare a catinei sta in continutul urias de vitamina C, de zece ori mai mare decat al citricelor sau a macesului.
Datorita proprietatilor sale insemnate, fructele acestei plante au o puternica actiune imunostimulatoare, cicatrizanta, antiinflamatoare, anticancerigena, astringenta, antibiotica si afrodisiaca. Mai mult decat atat, catina este considerata cel mai bun vaccin antigripal natural. Planta este folosita cu succes in industria farmaceutica si in cosmetica, avand foarte multe indicatii terapeutice: in afectiuni ale ficatului, raceala si gripa, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrita, afectiuni cardiovasculare, artrita, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie.
Catina poate fi consumata in mai multe feluri, de exemplu in stare pura, cu miere, in forma de pulbere, suc, ulei, vin, dulceata, ceai, tinctura.
1. Catina cu miere
Catina cu miere stimuleaza imunitatea, creste pofta de mancare, curata pielea si aduce aportul zilnic de vitamine si minerale, este un foarte puternic energizant, iar cateva lingurite de dimineata nu numai ca va ajuta digestia si tranzitul intestinal, ci va umple cu energie pentru intreaga zi. Catina cu miere se prepara fie din pulberea pe care o gasim in plafare, dar cel mai recomandat este sa folositi fructele proaspete. Se spala fructele de catina foarte bine, se usuca si se pun intr-un borcan de 800 de grame pana se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine poliflora si timp de o saptamana se lasa la macerat. Puteti consuma cate trei linguri pe zi, iar copiii cate o lingurita.
2. Tinctura de catina
Tinctura de catina este excelenta pentru stimularea sistemului imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului, a hepatitei cronice, a gripei si racelii, a impotentei, a sterilitatii, precum si a insuficientei ovariene. Pentru uz extern, poate fi folosita cu succes la tratarea arsurilor, radiatiilor si degeraturilor. Aceasta se prepara amestecand 14 linguri de praf din coaja de catina cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se strecoara. Puteti consuma cate o lingurita de trei ori pe zi diluata in apa sau ceai.
3. Uleiul de catina
Uleiul de catina este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulcerului, gastritei, alergiilor, diareei, reumatismului, alcoolismului, stresului, asteniei, anemiei, bolilor endocrine si hepatice. Uleiul de catina stimuleaza sistemul imunitar, este folosit si pentru tratarea bolilor de piele, a bolilor de ficat si ajuta la scaderea colesterolului. Doza zilnica pentru adulti este de 10-20 picaturi de 3 ori pe zi administrate simplu sau in amestec cu miere de albine. Cura dureaza pana la 3 luni, dar minim 2 saptamani. De asemenea, pentru tratarea diverselor plagi, rani, arsuri, se foloseste extern ulei de catina cu rezultate spectaculoase.
Uleiul de catina are un anume efect si asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne poate ajuta si in greaua problema a stresului care ne tot bantuie zilele.
Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul de catina are proprietati terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in cazul foarte multor boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.
Uleiul de catina este un adevarat elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi. Uleiul de catina contine cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume.
De asemenea uleiul de catina contine substante active care stimuleaza refacerea colagenului si previne depigmentarile provocate de imbatranire inhiband procesele de degradare a elasticitatii pielii si aparitia ridurilor. Antioxidantii din catina cum ar fi vitamina E si betacarotenul combat ridurile, uscaciunea si alte simptome specifice pielii imbatranite sau neglijate. Uleiul de catina aplicat extern ajuta la regenerarea, hidratarea si tonifierea pielii uscate intalnite mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza.
Coenzima Q10 gasita in uleiul de catina este un supliment nutritiv gratie caruia, acest ulei are actiune antioxidanta si incetineste procesul de imbatranire a organismului.
4. Siropul de catina
Siropul de catina poate fi preparat chiar de dumneavoastra in casa: din patru kilograme de catina data prin storcator obtineti circa doi litri de suc de catina, pe care il puneti intr-un vas curat si il amestecati cu trei litri de miere de albine. Se pastreaza apoi la rece. Se va consuma diluat cu apa. Siropul de catina este excelent, atat pentru adulti, cat si pentru copii, fiind un foarte bun imunostimulator si antibiotic natural.
5. Dulceata de catina
Un alt mod de a prepara catina este sub forma de dulceata, dar trebuie sa tineti cont ca prin fierbere se pierd proprietatile curative ale catinei. Din punct de vedere terapeutic nu este recomandata, ci doar ca sa aveti un desert gustos. Se prepara foarte simplu: la sase cani de fructe de catina sunt necesare patru cani de zahar, 100 de mililitri de apa, doua lingurite de zeama de lamaie si un plic de zahar vanilat. Dupa ce spalati fructele, le amestecati cu apa si jumatate din cantitatea de zahar. Le puneti intr-un vas pe foc si cand fierbe, adaugati restul de zahar si amestecati. Dupa ce fierbe din nou, lasati inca cinci, zece minute si opriti focul.
Sursa: antenasatelor.ro