Autoritățile din Uniunea Europeană ar putea acorda o amendă record unității Google, marți, pentru că nu oferă un tratament egal competitorilor în ceea ce privește rezultatele afișate, favorizându-și serviciul de cumpărături, potrivit surselor citate de Reuters.

Cazul analizat de Comisia Europeană a fost declanșat de mai multe plângeri din partea competitorilor americani și europeni, care au dus la o investigație care s-a desfășurat timp de șapte ani asupra celui mai popular motor de căutare.

Citeşte şi:  Scandinavii renunță tot mai mult la cash. Ultima monetărie va fi închisă până la sfârșitul lunii decembrie

Autoritatea care reglementează competiția în Uniunea Europeană a amendat Google în aprilie 2015 pentru că deforma rezultatele de căutare pe internet pentru a favoriza serviciul său de cumpărături, afectând astfel atât competitorii, cât și consumatorii.

Google susține că autoritățile au ignorat competiția din partea retailerilor online precum Amazon și eBay.

Companiile care sunt vinovate că au încălcat regulile europene pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri globală. În cazul Google, amenda s-ar putea ridica la 9 miliarde de dolari, dar nu va atinge, probabil, acest nivel. Google ar putea să primească o amendă de 1,1 – 1,2 miliarde de dolari, potrivit New York Times.

Citeşte şi:  Doi hackeri din Moldova, condamnați la închisoare în Marea Britanie

Cea mai mare valoare a unei amenzi, de 1,06 miliarde de euro, a fost primită de producătorul american de cipuri Intel, în 2009.

Pe lângă amendă, CE va transmite companiei Google să oprească pretinsele practici necompetitive, dar nu este sigur cum va proceda pentru ca gigantul IT să adopte măsurile care vor asigura competitorii de tratament egal în ceea ce privește rezultatele cumpărăturilor pe internet.