Guvernul a aprobat Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO, pentru anii 2017-2019 (IPAP).  Documentul subliniază obiectivul de a consolida sectorul de securitate și apărare națională, în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului de securitate, se arată în nota informativă.

Domeniile prioritare de cooperare stabilite sunt reforma și modernizarea sectorului de integritate, dezvoltarea forțelor armate, combaterea noilor amenințări la adresa securității și promovarea diplomației publice.

Citeşte şi:  Proiect de lege: Magazinele să fie obligate să aibă pe rafturi minim 50% de produse autohtone

Unul dintre obiectivele planului este sporirea participării efectivului forţelor sistemului naţional de apărare în misiuni şi operaţii internaţionale. Documentul a fost prezentat de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur:

”Un accent aparte se pune pe sporirea interoperabilității și instruirea experților militari și civili ai Republicii Moldova pentru participarea la operațiunile internaționale de menținere a păcii.  Deschiderea Oficiului de legătură NATO în țara noastră va oferi posibilități noi pentru dezvoltarea cooperării practice în procesul de implementare a reformelor și proiectelor în sprijinul acestora”, a declarat Andrei Galbur.

Citeşte şi:  Adresarea Înalpreasfinţitului Serafim, Mitropolit al Kithirelor şi Antikithirelor către Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni

Premierul Pavel Filip a menționat, în context, că pentru aprobarea acestui document este suficientă o hotărâre de Guvern, sugerând că nu are cum să fie blocat de către președintele Igor Dodon.

Planul de acțiuni individual Republica Moldova – NATO este un format de cooperare   inițiat din anul 2006, fiind actualizat la fiecare trei ani.

Citeşte şi:  Nu toți angajații din Moldova vor să renunțe la carnetele de muncă

Pentru anii 2017-2019 mai sunt preconizate și acțiuni de management integrat al frontierei de stat moldo-ucrainene, finalizarea acţiunilor de demarcare şi asigurarea securităţii acestora prin restabilirea integrităţii spaţiului frontalier, precum și elaborarea unui mecanism național de gestionare unitară și coerentă a situației în eventualitatea unui flux sporit de migranţi.