Pentru calmarea durerilor cronice, unele persoane apelează constant la medicamentele anti-inflamatoare sintetice, precum Ibuprofenul și aspirina. Dacă pe moment acestea acoperă durerea, folosite pe termen lung, pot afecta grav organele vitale, fără să înlăture cauza suferinței.

Medicamentele anti-inflamatoare au o toxicitate foarte periculoasă

Toxicitatea medicamentelor anti-inflamatoare constituie a 15-a cauză a deceselor premature în SUA. Un studiu recent publicat în Therapeutics and Clinical Risk Management indică faptul că numărul deceselor și internărilor din cauza sângerărilor gastro-intestinale datorate medicamentelor anti-inflamatoare nesteroidiene a rămas același din anul 1999.

Un articol emis de Reuters – una din cele mai mari agenții de știri din lume sugerează că administrarea de analgezice (precum Ibuprofen și Diclofenac) în doze mari și pe termen lung este la fel de periculoasă în ceea ce privește riscul de atac de cord ca utilizarea medicamentului antiinflamator ne-steroidic Vioxx, care a fost retras de pe piață din cauza efectelor secundare grave.

Medicamentul Vioxx a fost asociat cu 30.000 de cazuri de atac de cord și moarte cardiacă subită între anii 1999-2003. Însă în ciuda dovezilor științifice, producătorul acestui medicament și FDA au păstrat tăcerea în timp ce numărul deceselor a crescut constant.

Citeşte şi:  Nici păpușile nu nu mai sunt ce au fost… O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant

Raportul celor de la Reuters s-a axat pe o nouă cercetare publicată în Lancet, care a arătat că riscul de insuficiență cardiacă s-a dublat, iar riscul de atac de cord a crescut de trei ori la utilizatorii constanți ai medicamentelor anti-inflamatoare nestoreoidene.

→ Alternative la Iubuprofen

Durerea cronică și inflamațiile constituie o parte integrantă a societății industrializate în care trăim. Deși inflamațiile pot fi prevenite prin schimbarea dietei, reducerea stresului și a expunerii la toxinele din mediu, această abordare necesită timp și perseverență din partea populației, iar atunci când durerea este foarte mare, suferinzii nu își doresc decât să ia ceva care să o oprească.

Ibuprofenul este prima alegere în aceste situații extreme. Așa cum au arătat unele cercetări, administrarea excesivă a acestui produs derivat-petrochimic crește semnificativ riscul de atac de cord și mortalitatea din toate cauzele (atunci când este combinat cu aspirină). Nu doar Ibuprofenul, ci majoritatea medicamentelor anti-inflamatoare au aceste efecte adverse periculoase.

Biblioteca Națională de Medicină pune la dispoziție o serie de alternative sigure pentru Ibuprofen, fondate științific:

♣ Ghimbirul. Un studiu din 2009 a arătat că o doză de 250 mg de ghimbir (capsule), de 4 ori pe zi, este la fel de eficientă ca ibuprofenul sau acidul mefenamic în reducerea durerii, în special cea asociată cu ciclul menstrual la femei.

♣ Arnica. Un studiu din 2007 realizat pe oameni a arătat că un tratament extern cu arnică este la fel de eficient ca Ibuprofenul pentru osteoartrita la mână, fără efecte secundare.

♣ Astaxanthin, Ginkgo biloba și Vitamin C. Conform unui studiu recent realizat pe animale în 2011, această combinație de remedii este la fel sau mai bună decât Ibuprofenul în reducerea inflamațiilor respiratorii asociate cu astmul.

♣ Gura-lupului chinezească (Scutellaria baicalensis). Un studiu pe animale din 2003 a arătat că un compus al acestei plante asiatice numit baicalin este la fel de potent ca Ibuprofenul în reducerea durerilor.

♣ Omega-3. Un studiu pe oameni din 2006 a arătat că o doză de 1.200-2.400 mg pe zi de Omega-3 este la fel de eficientă ca Ibuprofenul în ameliorarea durerilor de artrită, cu beneficiul suplimentar că are mult mai puține efecte secundare.

♣ Ginseng (Panax Ginseng). Un studiu pe animale din 2008 a descoperit că ginsengul are o activitate analgezică și anti-inflamatoare similară cu cea a Ibuprofenului, cu proprietăți posibile împotriva artritei reumatoide.

♣ Sunătoarea. Un studiu pe animale din 2004 a arătat că sunătoarea este de 2 ori mai eficientă decât Ibuprofenul ca și calmant.

♣ Cireșe și zmeură. Antocianii extrași din aceste fructe s-au dovedit la fel de eficiente ca Ibuprofenul și naproxenul în suprimarea inflamațiilor asociate cu enzima cyclooxygenase-1 și 2, într-un studiu celular din 2001.

♣ Busuiocul sfânt sau indian (Tulsi). Un studiu din 2000 a descoperit că busuiocul indian Tulsi (Ocimum sanctum) are compuși cu o activitate anti-inflamatoare comparabilă cu cea a medicamentelor de sinteză precum Ibuprofen, aspirină și naproxen.

♣ Uleiul de măsline. Un compus descoperit în uleiul de măsline numit oleocanthal a demonstrat proprietăți anti-inflamatoare asemănătoare Ibuprofenului.

♣ Cannabisul medicinal. Cercetătorii de la Institutul de Medicină din SUA au descoperit doi compuși canabinoizi în canabis care pot reduce durerile cronice și acute, numite tetrahidrocanabinolul (THC) și canabidiol (CBD).

Surse articol:

Citeşte şi:  România. Un studiu recent arată că în ultimii doi ani, peste 250.000 de români s-au mutat de la oraș la sat

1.http://www.greenmedinfo.com/blog/ibuprofen-kills-more-pain-so-what-alternatives?page=2
2.http://drjakefelice.com/cannabismatrix/2013/07/03/there-is-no-pain-killing-medication-less-toxic-than-cannabis-period/