joc-videoUn nou studiu realizat de un grup de cercetători sugerează relaţia dintre jocurile video violente şi comportamentul agresiv şi ostil, cu efecte negative care se acumulează în timp.

Anchetatorii au descoperit că persoanele care au jucat un joc video violent timp de trei zile consecutiv, au înregistrat creşteri în comportamentul agresiv şi aşteptări ostile tot mai accentuate, de la o zi la alta. Ei au constatat, de asemenea, că cei care au jucat jocuri video non-violente nu au prezentat modificări semnificative în ceea ce priveşte comportamentul agresiv în acea perioadă.

Deşi alte studii experimentale au arătat că o singură sesiune de joc video violent a crescut agresiunea pe termen scurt, acesta este primul studiu care arată efectele pe termen lung pe care jocurile video violente le produc, spune psihologul Dr. Brad Bushman, co-autor al studiului.

Este important să se cunoască efectele cauzale pe termen lung al jocurilor video violente, pentru că atât de mulţi tineri joacă în mod regulat astfel de jocuri”, spune Bushman.

 „Jocurile video pot fi comparate cu fumatul. O singură ţigară nu va provoca cancer pulmonar, dar fumatul îndelungat de săptămâni, luni şi ani de zile măresc foarte mult acest risc. În acelaşi mod, expunererea repetată la jocurile video violente, pot avea un efect cumulativ de agresiune”.

Rezultatele studiului sunt publicate online în revista ştiinţifică americană „Jurnalul Psihologiei sociale experimentale”.

Citeşte şi:  Am fost, suntem şi vom fi otrăviţi. Organismele modificate genetic şi lumea ştiinţifică. VIDEO

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit 70 de studenţi de ambele sexe, cărora le-au spus că este vorba de un studiu de trei zile privind efectele de luminozitate pe care jocurile video le pot avea asupra percepţiei vizuale.

Însă ei au jucat în timpul celor trei zile, atât jocuri video violente, cât şi non-violente a câte 20 de minute jocul.

Jocurile video violente folosite pentru o parte dintre studenti au fost „Condemned 2”, „Call of Duty 4” şi apoi „Club” în zile consecutive şi ordine aleatorie.

Jocurile video non-violente folosite pentru ceilalţi studenţi au fost „S3K Superbike”, „Dirt2” şi „Pure”, tot în ordine aleatorie.

După cele trei zile de joc, participanţii au luat parte la un exerciţiu care măsura aşteptările lor ostile. Li s-au dat începutul unei poveşti, după care li s-a cerut să facă o listă cu 20 de lucruri pe care personajul principal le-ar face sau le-ar spune în poveste.

Aşadar, cercetătorii au numărat de câte ori participanţii au listat acţiuni violente şi agresive, precum şi cuvintele folosite.

Participanţii din studiu au participat apoi la o sarcină competitivă în ceea ce priveşte timpul de reacţie, care a fost folosit pentru a măsura agresiunea. Fiecărui student i s-a spus că va concura împotriva unui adversar nevăzut într-un joc de calculator de 25 de runde, având provocarea de a vedea care răspunde primul la un reper vizual pe ecranul computerului.

Citeşte şi:  Durerea Pământului. Dezastre naturale din perioada 28 februarie – 05 martie 2020. VIDEO

Cel care pierde va primi o explozie de zgomot neplăcut în căşti şi câştigătorul va decide cât de tare şi lung va fi zgomotul. Exploziile de zgomot au fost un amestec de mai multe sunete pe care majoritatea oamenilor le găsesc neplăcute (cum ar fi zgârieturi cu unghiile pe o placă, suntele de la dentist şi sirene).

În realitate, nu a existat niciun adversar şi participanţilor li s-a spus că au câştigat aproape jumătate din runde.

Cercetătorii au descoperit că după fiecare zi, cei care jucaseră jocurile video violente au avut o creştere în aşteptările lor ostile. Cu alte cuvinte, după ce au citit începutul poveştii, ei au crezut într-o mai mare măsură că personajele vor reacţiona cu agresivitate şi violenţă.

„Oamenii care au un mod de viaţă constant în jucarea acestor jocuri violente vor vedea lumea ca un loc ostil şi violent”, spune Bushman. „Aceste rezultate sugerează faptul că ar putea exista un efect cumulativ”.

Anchetatorii cred că acest lucru ar putea explica de ce jucătorii de jocuri violente au devenit mult mai agresivi zi după zi, fiind de acord să le dea adversarilor de joc (celorlalţi studenţi) zgomote asurzitoare în căşti.

Citeşte şi:  Scandal uriaș în Germania. Medicii dau OMS în judecată pentru crime împotriva umanității. Testele PCR, false în proporție de 90%

„Aşteptările ostile nu sunt, probabil, singurul motiv pentru care aceşti jucători de jocuri video violente sunt mult mai agresivi, dar studiul nostru arată că e un factor important”, spunea Bushman.

„După ce au jucat un joc video violent, am constatat că oamenii aşteaptă de la ceilalţi să se comporte agresiv. Această aşteptare a lor îi face să devină defensivi şi cu mai multe şanse de a răspunde cu agresiune , aşa cum am văzut atât în acest studiu, dar şi în altele pe care le-am realizat”.

Studenţii care au jucat jocuri video non-violente nu au prezentat modificări în ceea ce priveşte atitudinea agresivă şi ostilă, a remarcat Bushman.

El spune că este imposibil să ştii cu siguranţă cât de multă agresiune poate apărea la cei care joacă astfel de jocuri de luni şi ani întregi, aşa cum majoritatea oamenilor o fac.

 „Am şti mai multe dacă am putea testa jucătorii pe perioade mai lungi de timp, dar acest lucru nu este etic”, spune el.

„Cu toate acestea, nu există niciun motiv teoretic să credem că agresivitatea ar scădea în timp, atâta timp cât oamenii încă joacă jocuri video violente”, conchide Bushman.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop