Notă: Blasfemia lui Dumnezeu într-o poezie propusă spre studiu și analiză critică literară de către Ministerul Educației candidaților, elevi din clasa 12, la sesiunea de pretestare pentru Bac aprilie, 2019. Oare se dorește întunecare minților tinerei generații? spusele unei profesoare … ”Sapte mii de umanisti pe tara avem, care azi trei ore au trebuit sa stea asupra unui text diabolic. 04:20 E vorba de un text bine cernut ca sa apara la o proba pretest pe tara si e grav de tot.”  ”Ca popor crestin, in postul mare sa ni se spuna sa comentam…”

CITESTE POEZIA!!!!!! Literatura are o functie educationala. Moldova este considerata o tara crestina!!!!! Unde si cum mai exact se manifesta crestinismul ei?????? In poza data puteti vedea ce li se ofera la Pre-BAC celor din clasele a 12-a sa comenteze. Nicolae Prelipceanu este un poet de poezii perverse si mizerabile. In poezia de la Pre-BAC, care a fost sustinut astazi in data de 03.04.2019, a fost discriminat Dumnezeu, poezia lui nu contine nici un semn de punctuatie (promoveaza analfabetismul), cuvantul ,,Dumnezeu” este scris cu ,,d” mic, afirma ca Dumnezeu este naiv in versurile sale ,,dumnezeu este naiv crede in ceea ce vede….”. O alta inderidere este ,,nu esti doamne ceea ce tu vezi”. Ministerul educatie ar trebui sa ia o masura. Noi promovam niste valori crestine, valori autentice.

Citeşte şi:  Act de vandalism din partea ateilor din Moldova. Oare lumea e de acord cu aşa ceva?

Mai jos ştirea originală de pe protv.md:

Scandal in prima zi de simulare a examenelor de bacalaureat. Mai multi elevi si profesori s-au aratat indignati ca o poezie, aparuta in testele pentru profilul umanist, ar profana imaginea lui Dumnezeu. Un alt subiect a fost prea dificil, sustin elevii care, in semn de protest, au dat foaia goala.

“OGLINDA VECHE”, NICOLAE PRELIPCEANU“ Dumnezeu se uita in oglinda el vede ceva care-l dezgusta il ingrozeste in spatele oglinzii e chipul meu al tau al ei al tau al meu al ei”

Poezia postmodernista a lui Nicolae Prelipceanu, propusa la simularea de la limba si literatura romana i-a surprins in mod neplacut, spun elevii de la profilul umanist.

”Este o alegere deocheata sau poate chiar gresita, pentru ca este aproape in lipsa de figuri de stil, limbajul este haotic.”

 ”In poezie este expus ca Dumnezeu este dezamagit de fiintele care sunt aparute in oglinda. 01:25 Suntem pusi in prisma celor oribili.”

 “OGLINDA VECHE”, NICOLAE PRELIPCEANU“ Dumnezeu e naiv crede in ceea ce vedee groaznic sa fii asa simte el”
este un alt vers despre care elevii spun ca autorul atribuie caracteristici contradictorii divinitatii.

”A trebuit sa o citesc de cateva ori ca sa inteleg ce spune autorul. Consider ca au fost subiecte atipice materialului studiat.”

”Ca popor crestin, in postul mare sa ni se spuna sa comentam… Dumnezeu a fost cu litere nici. As dori ca autorul sa ne spuna daca ar prefera ca numele lui sa fie scris cu litera mica.”

Revoltati de alegerea echipei care a elaborat testul sunt si unii profesori.

Vera PAPUC, PROFESOARA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA: ”Sapte mii de umanisti pe tara avem, care azi trei ore au trebuit sa stea asupra unui text diabolic. 04:20 E vorba de un text bine cernut ca sa apara la o proba pretest pe tara si e grav de tot.”

 Elevii mai spun ca primele doua subiecte au fost la teme lirice, ce ar contraveni modelului clasic de test la bacalaureat. Absolventii spun ca subiectul eseului a fost mai potrivit pentru masteranti.

SUBIECTUL II “In baza afirmatiei: Expersivitatea ii vine cuvantului exclusiv de la schimbarea uzului consacrat prin traditie, scrie un eseu cu tema: Metafora – un procedeu compensatoriu in textul liric.”

 “Metafora ca si sens ca si ceva care este teoretic si nicidecum ca ceva care sa ne spunem parerea.”

 Revoltata de sarcinile primite, Catalina a dat foaia goala, in semn de protest.

“Eseul despre rolul metaforei a fost foarte greu. Aici mi s-a dat un subiect foarte absurd, ma simteam ca la teza de doctorat.”

 Colega sa de la profilul real spune ca simularea propusa de catre minister a fost una creativa, elevii avand de analizat poezia “Mamei eterne” de Leonida Lari. Testul insa nu a fost lipsit de ambiguitati.

”Subiectul trei nu a fost clar. Legenda a fost foarte incurcata.”

 “M-am asteptat la mult mai greu. Ma asteptam sa am si emotii, dar nu a fost atat de dificil.”

 Absolventii spera ca istoria nu se va repeta si la examenul de bacalaureat. Serviciul de presa de la Ministerul Educatiei nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta situatia.Vineri, elevii vor avea simulare la examenul de bacalureat la limba straina.

La sesiunea din acest an, s-au inregistrat 17.442 de candidati, peste doua mii fiind restantieri din sesiunile anteriore.