Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un “cec în alb” pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând “puterile nelimitate” adoptate de unele ţări, transmite AFP.

” Măsurile de urgență pe care unele guverne le implementează nu trebuie utilizate ca armă pentru a zdrobi disidența sau controlul populației – Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului îndeamnă guvernele să se asigure că nu sunt încălcate #drepturile omului sub pretextul măsurilor de urgență luate pentru COVID19.

Epidemia – armă pentru a zdrobi disidența și a controla populația?

“Pot fi necesare măsuri de urgenţă pentru a răspunde acestei urgenţe de sănătate publică. Dar o situaţie de urgenţă nu este un cec în alb pentru a ignora obligaţiile în materie de drepturile omului”, a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

Citeşte şi:  Durerea Pămîntului… Dezastrele naturale din perioada 25 - 31 ianuarie. VIDEO

Măsurile de urgenţă trebuie să fie necesare şi proporţionale“, a insistat ea, declarându-se “profund preocupată de adoptarea în unele ţări de puteri de urgenţă nelimitate”.

În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislaţiei obişnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenţei”, a atenţionat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media şi libertatea de exprimare, avertizând că “pretinsa luptă împotriva dezinformării” riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

Citeşte şi:  Durerea Pămîntului… Dezastrele naturale din perioada 07 - 13 iunie. VIDEO

Pretinsa luptă asupra dezinformării este folosită ca să reducă la tăcere alte opinii

“În anumite ţări, am văzut deja raportate cazuri de jurnalişti sancţionaţi pentru că nu aveau măşti, profesionişti din sănătate pedepsiţi pentru că au spus că nu au mijloace de protecţie şi oameni obişnuiţi arestaţi pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe reţelele sociale”, a denunţat Michelle Bachelet, amintind că “critica nu este o crimă“.

Fosta preşedintă din Chile a lansat totodată un apel către toate guvernele “să sporească în mod considerabil accesul la informaţii şi statistici precise” cu privire la pandemie, subliniind că “transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în cazul unei crize sanitare“.

Cu acelaşi prilej, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat statele să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile la criză, cum sunt deţinuţii, cei săraci, femeile şi migranţii. “Dacă nu este ţinută sub control, pandemia riscă să creeze inegalităţi şi mai mari”, a adăugat Bachelet, reluându-şi apelul în favoarea unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse unor ţări cum este Iranul.

Citeşte şi:  De ce Bill Gates consideră că cea mai mare problemă a omenirii este suprapopularea şi vrea reducerea populației?

For more information and press requests, please contact: Rupert Colville –  + 41 22 917 9767 / rcolville@ohchr.org or Jeremy Laurence – + 41 22 917 9383 / jlaurence@ohchr.org or Liz Throssell (Spanish)   – + 41 22 917 9296 / ethrossell@ohchr.org or Marta Hurtado (Spanish)   – + 41 22 917 9466 /  mhurtado@ohchr.org

Tag and share – Twitter: @UNHumanRights and Facebook: unitednationshumanrights

Autor: Cristi Iordache, Oficial Media