institutiile-private-vor-avea-dreptul-sa-preleve-celule-umaneParlamentul a adoptat pe data de 20 februarie, în primă lectură, un proiect de lege ce prevede modificarea şi completarea Legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Modificările au drept scop îmbunătăţirea reglementărilor juridice ale relaţiilor sociale din domeniu pentru bolnavii cu insuficienţe organice ireversibile.

Potrivit autorilor proiectului, legea necesită schimbări pe motiv a fost elaborată în urmă cu cinci ani, iar între timp medicina a înregistrat progrese, mai ales în sfera transplantului de celule Stem. Documentul este completat cu dispoziţii conform directivelor Uniunii Europene. Astfel, se urmăreşte stabilirea clară a condiţiilor de prelevare a organelor, ţesuturilor şi celulelor de la donator în viaţă.

Citeşte şi:  Există sau nu scăpare: în Moldova ar putea fi interzisă slănina ucraineană

Noul proiect precizează că prelevarea de organe de la donatori în viaţă de celule Stem, piele, spermă, cap femural, placentă, sînge din cordonul ombilical, membrane amniotice, ce vor fi utilizate în scop terapeutic, se va face fără avizul Comisiei independente de avizare.

Totodată proiectul specifică clar că instituţiile private nu vor putea preleva organe. Completările la Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane concretizează şi competenţele Agenţiei de Transplant, ale Băncilor de ţesuturi şi ale altor instituţii medicale, inclusiv celor private din domeniu, scrie Moldpres.

Citeşte şi:  Copiii pleacă din ţară: MINUS 1 340 de elevi la 1 septembrie numai în Chișinău
Sursa: trm.md