inteligenta-artificialaDe la aplicaţiile telefoanelor inteligente cum e Siri şi cele pentru recunoaştere facială, la reţele neuronale şi algoritmi genetici,  inteligenţa artificială (AI)  este, fără doar şi poate, parte integrantă din viaţa noastră de zi cu zi. Însă experţii trag semnelul de alarmă şi ne avertizează că ar trebui să fim mult mai atenţi la dezvoltarea inteligenţei artificiale decât la dezvoltarea altor tehnologii.

Specialiştii de top din domeniu, precum Elon Musk – inventator şi cofondator al X.com, SpaceX şi Tesla Motors, Bill Gates – cofondator al Microsoft Corporation şi Stephen Hawking –  unul dintre cei mai renumiţi cosmologi contemporani, au avertizat că  mecanismele inteligente ar putea fi una dintre cele mai mari ameninţări la adresa umanităţii, relatează Live Science.

Citeşte şi:  FACEBOOK-ul, arma perfectă pentru infractori. Aveti grijă, un nou tip de escrocherie ia amploare

AI are un enorm potenţial pozitiv în societate, “ca o tehnologie care ar putea salva mii de vieţi”, de la prevenirea accidentelor sau evitarea erorilor medicale până la eradicarea sărăciei, potrivit lui  Eric Horvitz – manager al laboratorului Microsoft Reserch. Dar specialistul aduce şi un motiv de îngrijorare: posibilitatea  unui astfel de program să se îmbunătăţească pe sine în mod continuu şi “să pierdem controlul asupra lui”.

De aceeaşi părere este şi Stephen Hawking. Într-un interviu pentru BBC News, Stephen Hawking, a declarat că “Dezvoltarea inteligenţei artificiale ar  putea însemna sfârşitul rasei umane.” În continuare cunoscutul om de ştiinţă a avertizat că “oamenii, limitaţi din punct de vedere biologic, nu ar putea ţine pasul şi ar fi înlocuiţi”.

Citeşte şi:  Experţii avertizează: păpuşile şi roboţii de jucărie conectaţi la internet îi pot spiona pe copii

Profesorul Hawking cuncluzionează şi afirmă că formele primitive ale inteligenţei artificiale dezvoltate până acum s-au dovedit foarte utile, dar se teme de consecinţe.

Cu toate acestea mulţi cercetători sunt de părere că umanitatea nu este în măsură să dezvolte o inteligenţă artificială atât de puternică. “Suntem la zeci de ani distanţă de orice formă de inteligenţă artificială de care ar trebui să ne îngrijorăm”, a declarat Demis Hassabis – cercetător al AI la Google DeepMind.

Avertismentele emise de Hawking se regăsesc şi în credinţele antreprenorului şi inginerului Elon Musk, care a definit inteligenţa artificială ca fiind “cea mai mare ameninţare a umanităţii”.

Citeşte şi:  Această ţară le va permite şoferilor să deţină permise de conducere digitale

În luna ianuarie a acestui an Stephen Hawking împreună cu Elon Musk, şi alţi importanţi oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare deschisă în care au subliniat riscurile şi beneficiile AI. Scrisoarea a fost publicată de Future of Life Institute, o organizaţie de voluntariat care îşi propune să diminueze riscurile existenţiale cu care se confruntă omenirea.

În scrisoare oamenii de ştiinţă subliniază că “sistemele de inteligenţă artificială trebuie să facă ceea ce vrem noi să facă” şi  fac referire la importanţa cercetărilor în domeniu pentru a ne “putea bucura de beneficiile ei, evitându-i totodată eventualele capcane”.

Autor: Emanuela Popa