Biserica Ortodoxă Greacă a fost aruncată într-o criză reînnoită în Țara Sfântă, în timp ce liderii săi sunt acuzați că au vândut terenuri ocupanţilor evrei extremiști din situri primare din Orașul Vechi din Ierusalim.

Sute de palestinieni s-au adunat în oraș în această lună pentru a solicita înlăturarea Patriarhului Teofil al III-lea, susținând că el a colaborat cu o organizație de colonişti/ocupanţi. Grupul coloniştilor, Ateret Cohanim, a lucrat timp de decenii pentru a alunga palestinienii din casele și magazinele din Orașul Vechi, inclusiv în jurul unor importante locuri, cum ar fi moscheea al-Aqsa.

Acordul privind terenurile, inițiat în 2004, i-au adus predecesorului său, Irineu – demiterea, la mai mult de un deceniu după ce a vândut o opțiune pentru un contract de arendă pentru 198 de ani a trei proprietăți cu destinație strategică din Orașul Vechi către companiile care reprezentau Ateret Cohanim.

Sunt foarte multe lucruri în joc, deoarece aproape un sfert din pământurile din Ierusalimul de Est este declarat a fi deținut de Biserică, inclusiv Muntele Măslinilor, Sheikh Jarrah și arii întinse din Orașul Vechi – toate zonele-ţintă a mișcării coloniştilor. Problema vânzărilor de terenuri este deosebit de controversată în Ierusalimul de Est, deoarece orașul ar trebui să devină capitala unui viitor stat palestinian, scrie un site arab.

Dar controversa se extinde tot mai mult, căci un număr tot mai mare de creștini palestinieni sunt indignați de valul de vânzări recente de terenuri  de către Patriarhul din Israel și de ocuparea Malului de Vest (West Bank). Biserica Ortodoxă Greacă este  al doilea cel mai mare proprietar de terenuri din țară după statul israelian însuși, cu titluri de proprietate pentru circa 400 km pătraţi, potrivit unor creștini palestinieni locali.

Mai mult de 300 de palestinieni au depus o plângere penală la procurorul general palestinian de la Ramallah luna trecută, acuzând Patriarhul de „trădare”. Ei au spus că au fost forțați să acționeze după ce Biserica a refuzat să facă publice detaliile tranzacțiilor sale imobiliare, scrie gulfnews.com.

Liderii Bisericii protestează împotriva încercării Israelului de a slăbi prezenţa creştină în Ierusalim

Liderii Bisericii sunt, de asemenea, îngrijorați de un proiect de lege care circulă în Knesset pentru a prelua proprietățile Bisericii. Toate proprietățile bisericii sunt de obicei vândute folosind contracte de închiriere pe termen lung, deși acest proces se schimbă. Rachel Azaria, membru al Parlamentului israelian (Knesset), a declarat că scopul legii ar fi protejarea de dezvoltatorii avizi de bani a locuitorilor care trăiesc în unele dintre aceste proprietăți. „Legea cu privire la proprietatea asupra terenurilor, pe care am iniţiat-o, are un singur scop: de a proteja rezidentii. Există un grup de antreprenori bogați care au cumpărat terenul de la Biserică și mii de locuitori din Ierusalim se pot trezi fără adăpost, după ce au achiziţionat casele lor de drept şi cinstit”, a declarat Azaria la postul Ierusalimului din 5 septembrie. (de pe site-ul palestinienilor – al-monitor.com)

Procesul „afacerii cu proprietăţile din zona Porţii Jaffa”

Un Tribunal militar israelian a hotărât că grupurile de colonişti/ocupanţi au dreptul să folosească două hoteluri și o clădire mare din Orașul Vechi din Ierusalim, care aparține Patriarhiei Ortodoxe Grecești. Biserica a declarat că Curtea Centrală israeliană a admis cererile depuse de grupuri de colonişti împotriva sa în legătură cu hotelurile Petra și Imperial și cu casa Mu’amadiyah din zona Porţii Jaffa a orașului vechi.

Patriarhia a spus că decizia instanței permite grupurilor de colonişti să închirieze proprietățile pentru 99 de ani, adăugând că, după izolarea Patriarhului Irineu, Biserica a luat toate măsurile și a epuizat toate eforturile și resursele judiciare și financiare pentru a anula acordul, dar, din nefericire, hotărârea judecății a venit ca o altă lovitură pentru Patriarhie și pentru Ierusalim în general.

Citeşte şi:  Conferinţă Chişinău: Avva Justin Parvu şi sfinţii închisorilor

Poarta Jaffa este cea mai apropiată de cartierul creștin din orașul vechi Ierusalim, unde biserica deține mai multe proprietăți. Într-o declarație publicată ieri, Patriarhia a condamnat hotărârea instanței, adăugând că instanța și-a întemeiat decizia pe „o afacere încheiată ilegal cu persoana responsabilă de departamentul financiar al Bisericii în timpul demiterii Patriarhului Irineu în 2004”.

Ca o paranteză…

Cum a fost demis Patriarhul Irineu

În martie 2005, cotidianul israelian de mare tiraj Ma’ariv publică un articol potrivit căruia patriarhul ortodox a vândut, în taină, unei organizaţii ultranaţionaliste evreieşti o parte din terenurile din Ierusalim ale patriarhiei. Având în vedere că orice vânzare de terenuri în Ierusalim modifică balanţa de putere dintre evrei şi arabi în negocierile viitoare pentru statutul oraşului, această informaţie a stârnit mânia credincioşilor arabi şi a Iordaniei. Ca urmare a scandalului iscat, clericii patriarhiei şi-au exprimat neîncrederea în patriarh şi au cerut înlocuirea sa. Astfel, la sfârşitul lunii mai a anului 2005, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului convoacă o întrunire pan-ortodoxă la Istanbul, care îl demite pe patriarhul Ierusalimului. Lucrurile au fost săvârşite într-un mod bizar, străin de atitudinea care se cuvine să existe în sânul Bisericii faţă de astfel de evenimente: patriarhul Irineu I, care a susţinut neîncetat că este nevinovat, nu a fost ascultat, nu au fost aduse nici un fel de dovezi cu privire la vinovăţia sa, iar procedura de îndepărtare din scaun a fost necanonică.

În urma demiterii sale, la 22 august 2005, este ales un nou patriarh, în persoana episcopului Teofil Giannopoulos. Născut în anul 1952 în Messinia, Grecia, el a plecat în 1964 la Ierusalim, unde a devenit arhidiaconul patriarhului de atunci, Benedict I. A slujit ca preot în Cana Galileei, apoi a fost numit exarh al Sfântului Mormânt în Quatar, iar între anii 2000-2003 a fost reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului pe lângă Patriarhia Moscovei. În februarie 2005, patriarhul Irineu I îl hirotoneşte episcop şi îl numeşte arhiepiscop al Taborului. Criticii l-au acuzat că a reuşit să ajungă patriarh pe seama legăturilor sale cu înalţi demnitari americani şi greci şi prin şantajarea electorilor. S-a afirmat că este văr cu fostul preşedinte al CIA, George Tenet, şi că are o relaţie amicală cu secretarul de stat american Condoleezza Rice. În cursul unei vizite în Israel, pe vremea când Teofil era un simplu episcop, aceasta a cerut în mod expres să se întâlnească cu el. Un cleric al patriarhiei, implicat în alegeri, a declarat, sub protecţia anonimatului: ,,Au existat dovezi foarte limpezi că în alegerea lui Teofil a intervenit politica arabă”.

Istoria se repetă (ştire apărută în iulie 2017 pe site-ul al-monitor.com )

Biserica Ortodoxă Greacă a vândut în secret 500 de dunuri (124 hectare) de pământ din Ierusalimul de Vest către dezvoltatori israelieni (ale căror nume nu se divulgă), dând naștere unor apeluri furioase pentru ca Patriarhul să fie înlăturat.

Cel mai important ziar financiar israelian Calcalist a dezvăluit povestea pe 27 iunie, deși vânzarea a avut loc liniștit în august 2016. Afacerea declanșează controverse în cadrul grupurilor ortodoxe oficiale și neoficiale din Palestina și Iordania și îngrijorează  1.500 de gospodări ale căror subînchirieri vor expira în aproximativ 30 de ani. Biserica, în anii 1950 a acordat Fondului Național Evreiesc un contract de închiriere de 99 de ani. În mod obișnuit, astfel de contracte de închiriere a proprietății bisericești sunt reînnoite, iar persoanele care au subînchiriat proprietatea împreună cu familiile lor se așteptau să rămână acolo. Afacerea secretă a ieșit la iveală după ce Biserica a depus o plângere la Tribunalul Districtual din Ierusalim împotriva municipalității israeliene, căutând dovezi că Biserica nu mai este obligată să plătească impozite municipalității atunci când proprietatea este transferată. Comunitatea ortodoxă din Palestina și Iordania îl acuză pe Patriarhul Teophilos al III-lea din Ierusalim de faptul că a înstrăinat teritoriile bisericești din Israel și cere să fie înlăturat din funcție, scrie al-monitor.com.

Citeşte şi:  Lumina Sfanta 2016 a venit la Ierusalim, in acest an, la ora 14:29. HRISTOS A INVIAT!

Pe portalul oficial de ştiri al Patriarhiei Ierusalimului citim următorul „Apel al Patriarhilor şi Conducătorilor Bisericilor Creştine din Ierusalim„:

Conducătorii Bisericilor Creștine din Ierusalim, încheindu-și misiunea în cadrul reuniunii lor din 12/25 august 2017 de la Patriarhia Greco-Ortodoxă, prezidată de Preafericitul Teofil, Părintele nostru și Patriarhul Ierusalimului, au făcut un apel urgent astăzi, 23 august / 5 septembrie 2017, la protejarea proprietății creștinilor împotriva deciziei nedrepte a Tribunalului israelian care dă drept de cauză contractelor ilegale de închiriere a hotelurilor de la Poarta Jaffa care aparțin Patriarhiei Greco-Ortodoxe, și împotriva legii propuse de 40 de miniștri din Knesset care au refuzat dreptul Bisericilor creștine de a-și administra propriile proprietăți.

Declarația cuprinde următoarele:

Declarația comună a Patriarhilor și Conducătorilor Bisericilor din Ierusalim Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat …“Isaia 1.17

În iulie 2017, noi, șefii Bisericilor din Ierusalim, ne-am văzut obligați să facem o declarație publică pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la încălcările Status Quo-ului care guvernează Locurile Sfinte și garantează drepturile și privilegiile Bisericilor. Acest Status Quo este universal recunoscut atât de autoritățile religioase cât și de guverne și a fost dintotdeauna susținut de autoritățile civile din regiunea noastră.

Ne aflăm acum uniți încă o dată în condamnarea recentelor încălcări, din nou, ale Status Quo-ului. În astfel de chestiuni, Conducătorii Bisericilor sunt hotărâți și uniți în opoziția noastră față de orice acțiune, a oricărei autorități sau grup care subminează acele legi, acorduri și reglementări care ne-au guvernat viețile de secole.

Au existat și alte acțiuni care constituie o încălcare clară a Status Quo-ului. Hotărârea din cazul „Poarta Jaffa” luată împotriva Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim, pe care noi o considerăm nedreaptă, precum și un proiect de lege din Knesset motivat politic care ar limita drepturile Bisericilor asupra proprietății noastre, sunt alte atacuri asupra drepturilor pe care Status Quo-ul le-a garantat întotdeauna.

Vedem în aceste acțiuni o încercare sistematică de a submina integritatea Sfântului Oraș al Ierusalimului și a Țării Sfinte și de a slăbi prezența creștină. Afirmăm în termeni cât mai clari cu putință că o comunitate creștină vitală și vibrantă este un element esențial din alcătuirea societății noastre diverse și că amenințările la adresa comunității creștine pot doar să sporească tensiunile tulburătoare care au apărut în aceste vremuri tumultuoase.[…]

Semnatarii Declaraţiei sunt: Patriarhul Teofil al III-lea, Patriarhia Greacă Ortodoxă, Patriarhul Nourhan Manougian, Patriarhia Apostolică Ortodoxă Armeană, Arhiepiscop Pierbattista Pizzaballa, Administrator Apostolic, Patriarhia Latină, Pr. Francesco Patton, ofm, Custode al Țării Sfinte, Arhiepiscop Anba Antonious, Patriarhia Coptă Ortodoxă, Ierusalim, Arhiepiscop Swerios Malki Murad, Patriarhia Siriană Ortodoxă, Arhiepiscop Aba Embakob, Patriarhia Etiopiană Ortodoxă, Arhiepiscop Joseph-Jules Zerey, Patriarhia Greacă-Melkită-Catolică ş.a.

Al II-lea subiect: Moscheea Al-Aqsa şi controversa asupra Muntelui Templului din Ierusalim

Muntele Templului e unul dintre cele mai sfinte (pentru musulmani) şi contestate locuri din lume. Zeci de ani, liderii islamici au incitat musulmanii la violenta, spunandu-le ca Moscheea Al-Aqsa e in pericol. Initial sustineau ca israelienii destabilizeaza fundatia, ca aceasta sa se prabuseasca. Acum, ei considera ca e o amenintare chiar si rugaciunea evreilor pe acest platou. Extremistii cred ca Israelul planuieste construirea celui de-al Treilea Templu si distrugerea sanctuarului lor sfânt.

Citeşte şi:  O mănăstire cipriotă au anulat slujba din cauza depistării coronavirusului la călugări

Sanctuarul nobil, in araba Haram al-Sharif, e locul unde erau construite cele doua temple evreiesti. Cel de-al doilea a fost distrus in anul 70 d.Hr., de catre romani. Acum, moscheile musulmane impanzesc locatia. Cupola Stancii din spatele meu e cel mai renumit altar musulman de pe Muntele Templului, insa Moscheea Al-Aqsa din dreapta e cea pe care musulmanii o considera a fi al treilea loc sfant in islam.

Al-Aqsa a fost construita in anul 705 d.Hr. Conform teologiei musulmane, locul exista dinaintea evreilor si trimite la creatie. Cand Adam a coborat din rai, a venit si s-a rugat aici. Nu exista nicio diferenta intre Solomon si regele David si toti ceilalti profeti. Toti au stat in Moscheea Al-Aqsa. Astazi, intregul platou e cunoscut sub denumirea de Al-Aqsa. Nadav Shragai a scris Al-Aqsa is in Danger Libel, The History of a Lie. El spune ca atunci cand liderii islamici vor sa uneasca masele, declara ca Muntele Templului este in pericol. Combustibilul ce aprinde musulmanii si ii scoate pe strazi indemnandu-i la violenta este urmatoarea calomnie: Al-Aqsa este in pericol, insa nu au fundamente. Arheologul dr. Gabriel Barkay spune ca s-au facut sapaturi in apropierea Muntelui Templului, dar niciodata dedesubt. Unul dintre fundamentele civilizatiei occidentale nu a fost atins niciodata de lopata arheologilor. Barkay spunea ca musulmanii, si nu evreii, au fost cei ce au inceput sa sape, incercand sa rescrie istoria.Din anii 90, s-au facut multe sapaturi devastatoare pe Muntele Templului, dar nu in scopuri arheologice, ci din contra, pentru distrugerea informatiilor arheologice.Potrivit lui Shragai, marele muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al Husseini a initiat calomnia impotriva Israelului, in anii 1930. El acuza evreii ca ar vrea sa darame moscheile de pe Muntele Templului. Afirmatia a declansat revolte si omoruri ale evreilor, acesta fiind primul dintre multele incidente. Expertul in Islam, dr. Yitzhak Reiter spunea ca strategia lor inca functioneaza: Ei chiar cred ca Al-Aqsa este in pericol atata timp cat Israelul detine controlul partii de est a Ierusalimului. In 1969, lumea musulmana invinuia Israelul pentru incendierea Moscheii Al-Aqsa de catre de un vizitator crestin australian. Minciuna continua si astazi. In 1996 a izbucnit cel mai violent conflict israeliano-palestinian din ultimii 30 de ani, cand Israelul a deschis o iesire pentru vizitatori catre tunelurile Zidului Plangerii, la un kilometru de Al-Aqsa.In anul 2004, ploaia, zapada si un cutremur minor au distrus rampa de intrare spre Muntele Templului. Asta a provocat un scandal international, cand Israelul a incercat sa o restaureze. (citim pe site-ul alfaomega.tv)

Intenţiile evreilor cu privire la moscheea Al-aqsa

Un oficial israelian a declarat ca regimul din Tel Aviv intenționează să înlocuiască Moschea Al- Aqsa, cu un templu Al-Quds in Ierusalim. Ministrul Locuințelor și a Construcțiilor, Ariel Uri a cerut  construirea a ceea ce el numește ” al treilea Templu „, locul sfânt .Ariel Uri a declarat că primul și al doilea templu au fost distruse de mai mulți ani, apoi al treilea templu trebuie să fie construit acum. ” Al – Aqsa este în prezent în locul unde ar trebui sa fie templul „, a spus el.

Israelul vrea să schimbe status-quo-ul pământului din jurul moscheii Al aqsa? – se întreabă palestinienii, ca urmare a altercaţiilor de pe Muntele Templului ce au avut loc pe data de 14 iulie 2017.