European Center for Law and Justice:
GRÉGOR PUPPINCK
Când am verificat mai îndeaproape backgroundul unor judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), nu ne-am imaginat vreodată ce fel de descoperiri tulburătoare vom face.
După o investigație de șase luni, facem public un important raport care arată amploarea relațiilor dintre ONG-uri și judecătorii CEDO, precum și problemele și conflictele de interes care derivă din acestea.
Am identificat șapte ONG-uri care sunt active la Curte și care au avut judecători ai CEDO printre membrii lor. Cel puțin 22 din 100 de judecători care au funcționat din 2009 sunt foști membri sau lideri ai acestor șapte ON-guri.
Printre acestea, Rețeaua Societății Deschise se remarcă prin numărul de judecători care sunt legați de ea (12) și pentru că finanțează celelalte șase organizații identificate în raport.
Puternica prezență a Societății deschise și a afiliaților săi este problematică în multe feluri. Dar chiar mai grav de atât este faptul că 18 din cei 22 judecători au judecat cazuri inițiate sau sprijinite de organizația în care au funcționat anterior.
Am identificat 88 de cazuri problematice în ultimii 10 ani. În doar 12 cazuri judecătorii s-au abținut de la a judeca din cauza conexiunilor avute cu ONG-ul implicat în proces.
Iar aceasta este doar o evaluare moderată care nici nu ia în cont legăturile financiare strânse dintre ONG-uri. De exemplu, nu am identificat toate cazurile ce au implicat ONG-uri finanțate de Fundația pentru o Societate Deschisă, nici nu am identificat toate cazurile în care un judecător de la un ONG finanțat de FSD a judecat în cazuri în care această fundație a acționat.
Această situație e serioasă și pune în discuție independența Curții și imparțialitatea judecătorilor. Aceste conflicte trebuie să fie remediate imediat.
Raportul nostru face propuneri în acest sens. Mai exact, o mai mare atenție a trebui dată alegerii candidaților pentru postul de judecător, evitând numirea unor activiști și participanți la campanii. Raportul face, de asemenea, propuneri pentru a asigura transparența intereselor și legăturilor celor ce aplică la posturile de judecător, a judecătorilor și a ONG-urilor, și pentru a formaliza procedurile de descalificare.
Citiți întregul raport al ECLJ – ONG-uri și Judecători ai CEDO între 2009-2019
Anexele sunt disponibile aici.
Conștientă de valoarea sistemului de protecție a drepturilor omului din Europa, ECLJ speră ca acest raport să fie receptat ca o contribuție pozitivă la o mai bună funcționare a CEDO.
Ca un follow-up al acestui raport, ECLJ a decis să înainteze formal chestiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în conformitate cu Regulamentul 67 din Regulamentul său de Procedură, care este despre petiții. Vă invităm să vă alăturați petiției noastre.
Adunarea este resposanbilă de alegerea judecătorilor, are puterea de a investiga și poate face recomandări reprezentanților celor 47 de state membre ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, cărora le-am înaintat, de asemenea, acest raport.
Avem nevoie de sprijinul dvs pentru a proteja independența Curții Europene și imparțialitatea judecătorilor săi.
Să punem capăt conflictelor de interese de la CEDO
Sursa: https://eclj.org/geopolitics/echr/emprise-de-soros-sur-la-cour-europeenne-des-droits-de-lhomme–la-cedh-persiste-et-signe-
Petitia nu se deschide, prin urmare nu poate fi semnata. Ruxandra
Straniu, la noi se deschide. Uite aici ai adresa concretă https://eclj.org/geopolitics/echr/mettre-fin-aux-conflits-dinterets-a-la-cedh