Recenta decizie, de invitare a Muntenegrului să adere la Alianța NATO, spre deliciul conducerii politice actuale a tarii, nu reprezinta o acțiune a majoritatii populației.
Comentand cu privire la invitația Muntenegrului in NATO, Episcopul Ioanichie de Budimlyansko-Niksic (Muntenegru), într-una din predicile sale, a subliniat că acest eveniment a provocat controverse în cadrul comunității.
Episcopul consideră o greseala sa crezi ca ceea ce sustin cei aflati la putere în Muntenegru, ar reprezenta opinia oamenilor pe această temă.
„Aceasta ar trebui sa fie o invitație – a spus episcopul – in primul rand pentru a ne reaminti tuturor despre evenimentele tragice inregistrate cu 15 ani în urmă, în țara noastră, când ne-au bombardat forțele NATO”.
„Dacă am privi mai adânc în trecutul nostru – a spus episcopul – ne-am da seama că, de fapt, rănile noastre din secolele trecute nu s-au vindecat; ne-am aminti încă jugul greu al dominației otomane din Muntenegru și din toate ținuturule sarbesti. Ne-am aminti bombardamentele din 1914 – 1999, care au avut loc cu participarea țărilor care invita acum in NATO”.
„Cred gresit cei de astazi, cand sustin ca exaltarea puterii in fata acestei invitații ar reprezenta si sentimentele poporului. Oamenii noștri au luat acest lucru ca pe o invitație la distrugerea memoriei, la neglijarea istoriei, a trecutului, a culturii, a tradiției, la neglijarea eroismului si rezistentei in fata tuturor invadatorilor.
Cred că s-a calculat greșit. În trecut, au incercat si altii, din alte parti, sa ne schimbe memoria, gândirea, caracterul, numele, credința, scrisul, limba, dar cu toate acestea, slava lui Dumnezeu, am rămas pe loc, în ciuda tuturor încercărilor. Prin urmare, provocarea nu este ceva nou pentru poporul nostru” – a spus Episcopul Ioanichie.
Episcopul si-a exprimat încrederea că poporul Muntenegrului va răspunde acestei invitații, cu curaj și noblete, în spiritul strămoșilor sai.
Sursa: Lacasuri Ortodoxe