Selectați Pagina

Jocurile pe calculator, instrument puternic de propagandă

Jocurile pe calculator, instrument puternic de propagandă

jocuri pe calculatorRezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii germani şi australieni confirmă că iubitorii de jocuri online disting cu greu spaţiul jocului de realitate. Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât jocurile pe computer s-au transformat, în ultimii ani, dintr-o distracţie nevinovată într-un instrument puternic de propagandă.

 

Tot mai des auzim cum unii elevi sau studenţi din SUA se apucă să facă ordine, întrebuinţând metode însuşite în în urma unui nou joc de-a războiul. Nici Europa nu stă bine la acest capitol. Este sugficient să ne amintim de norvegianul Breivik pentru care jocurile pe calculator au devenit un simulator virtual.

Citeşte şi:  Autentificare: TATUAJE PE … BRATE. Motorola se implica

Industria de divertisment a reuşit, în ultimele decenii, să reducă semnificativ aspectul sensibil al publicului. Dacă anterior imaginile de pe ecrane cu sânge sau cadavre dezmebrate creau o stare de şoc, astăzi sunt un motiv pentru a râde.

Însă niciun film nu va crea un asemenea sentiment de prezenţă precum jocurile pe calculator. Cu cât mai mult joci, cu atât mai mult te contopeşti cu eroul tău: tu omori, tu deschizi focul, tu comiţi atentate, spune Svetlana Uspenskaia, expert al Serviciului de consiliere psihologică din Moscova.

„Cei care se joacă pe calculator, mai ales copii, intră în pielea eroului. Atunci când un adolescent devine dependent de aceste jocuri, el încetează să mai distingă spaţiul virtual de viaţa reală. Există deja cazuri când o unele persoane încep în viaţa reală să lupte cu propriile arme, folosit aceleaşi metode din joc”.

Citeşte şi:  Semnalul radio generat de WiFi poate ajuta pe cineva să-ţi urmărească fiecare mişcare prin locuinţă

Jocurile de război sunt un nou instrument de propagandă în rândul tinerei generaţii. Apar tot mai multe jocuri care prezintă într-o lumină negativă atât Rusia modernă, cât şi Armata Roşie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este suficient să ne amintim de Battlefield: Bad Company. De ce ruşii sunt mereu reprezentanţi ca duşmani în jocurile americane pe calculator?

Citeşte şi:  Tinerii care stau prea mult pe internet ar putea avea probleme de sănătate

În opinia jurnalistului Tim Kirby, care trăieste la Moscova, „unii cred că acesta este rezultatul propagandei antisovietice de 50 de ani. În al doilea rând, este vorba de concurenţă. Arabii, Iranul nu sunt competitori puternici pentru America, în schimb Rusia şi China sunt ţări care pot să lupte. Iar în opinia altor americani, e ceva moral dacă îi omori pe ruşi”.

 Între timp, posibilităţile jocurilor online de a influenţa asupra minţilor imature încep să fie analizate în Polonia. Experţii au fost inspiraţi de popularitatea jocului canadia


Sursa: Vocea Rusiei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Decizia de publicare a opiniilor dvs ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *