Un cunoscut duhovnic din Rusia, care a petrecut multi ani in inchisoare, a fost intrebat cum savarsea acolo Dumnezeiasca Liturghie. Iar batranul a raspuns:

-Multiu preoti stiau textul Sfintei Liturghii pe de rost. Painea, chiar daca nu era din grau, putea fi gasita fara greutate. Vinul a trebuit sa-l inlocuim cu sucul de rachitele. Iar in locul sfintei mese, pe care se slujea Sfanta Liturghie, si in care dupa regulile bisericesti, trebuie sa fie introdusa o particica din moastele unui mucenic crestin, il puneam pe cel mai lat in spate dintre confratii nostri, dintre preoti inchisi.El se dezbraca pana la brau, se intindea pe spate si pe pieptul lui savarseam Sfanta Liturghie. In lagar toti erau mucenici si marturisitori si puteau primi in orice clipa moartea pentru Hristos.

Citeşte şi:  Douăzeci de sfaturi pentru felul de comportare în Biserică

-Dar apa, parinte, cum o sfinteati in ziua Bobotezei? Caci, daca Sfanta Liturghie se slujeste des si poate fi stiuta pe de rost, rugaciunile de la Boboteaza se citesc o data pe an si sunt foarte lungi.

-Dar nici nu era nevoie sa tinem minte aceste rugaciuni. Caci daca se savarseste macar intr-un singur loc de pe Pamant, intr-o biserica ortodoxa, randuiala sfintirii aghiesmei mari, pentru rugaciunile Sfintei Biserici se sfinteste ,,firea tuturor apelor”, toata apa din lume devine aghiasma. In aceasta zi luam apa din orice izvor si era curate, binecuvantata, sfanta. Si, ca toata apa sfintita , nu se strica timp de multi ani.

Citeşte şi:  Predica Sfîntului Neofit Zăvorâtul la Adormirea Maicii Domnului

Nu de mult, specialistii in propaganda antireligioasa au afirmat ca aghiasma nu se strica cu anii, deoarece preotii introduc pe ascuns in apa bucati, monede sau crucii de argint.
Cu acest prilej, oamenii bisericii, ageri la minte, au nascocit urmatoarea ghicitoare:,,Cati ioni de argint sunt intr-un litru de aghiasma, daca sfintirea a avut loc intr-o copca, facuta in mijlocul raului Volga, acolo unde latimea raului atinge un kilometru, adancimea – sapte metri, viteza cursului – cinci kilometric pe ora, iar crucea, cu care preotul de tara a sfintit apa, a fost de lemn?”.

Citeşte şi:  Predică la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

Sursa: Nesfintii Sfinti – Arhim. Tihon Sevkunov pag.252-253 ed Egumenita 2013