Valeriu LazarPolitica agricolă a Uniunii Europene este o tâmpenie din punct de vedere al eficienței alocării resurselor și al creării unui mediu concurențial. Declarația a fos făcută de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în timpul unei ședințe a Consiliului Consultativ în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Foii de parcurs pentru dezvoltarea competitivității RM.

 

Lazăr spune că țările UE au intrat într-un cerc vicios și acum caută soluții pentru a depăși această situaţie. „Impozitarea este foarta mare, după care autoritățile întorc banii în sistem prin subvenții majorate”, a comentat el. Potrivit ministrului, politica UE de subvenționare a agriculturii este una incorectă și constituie una din cauzele ce au dus la criza finanțelor publice.

Citeşte şi:  Raioane din Moldova unde rata de vaccinare în acestea nu depășește 6 procente

 

Declarația vine ca răspuns la afirmațiile lui Alexandru Slusari, președintele Federației Naționale a Patronatelor din Agricultură, care a reiterat necesitatea de a include agicultura printre priorităţile Strategiei de dezvoltare a Republicii Moldova până în 2020.

 

Slusari a declarat că, deși agricultorii sunt sceptici vizavi de semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, aceștia îl acceptă drept un „rău necesar”.

Citeşte şi:  Ministerul Sănătății: Mii de moldoveni mor anual din cauza fumatului

 

Totodată el s-a arătat indignat de condițiile inegale în care trebuie să activeze agricutorilor moldoveni, subvenționați în medie cu 18 euro per hectar, în timp ce agricultorii europeni sunt subevnționați în medie cu 250 euro per hectar.

 

Mai mult, potrivit lui, 40% din bugetul UE este alocat pentru a sprijini sectorul agrar unde sunt ocupate doar 6-7% din populație, în timp ce autoritățile moldovenești alocă puțin peste 2% din bugetul statului pentru sectorul agrar unde activează peste 30% din cetățeni.

Citeşte şi:  Peste 70 de incendii în doar 24 de ore. Pompierii atenționează populația

Sursa: eco.md