În zilele noastre, dacă încercam să ducem o viaţă creştină, noi trebuie să conştientizăm că lumea din jur încearcă să supuna sufletul nostru ei – şi în religie (aceasta se poate observa uşor în răspanditele culte care schilodesc sufletele, impunand supunere faţă de un „sfânt” parvenit) şi în viaţa lumească omul se confruntă azi nu cu ispite separate, ci cu o stare de ispită permanentă, ba în chipul omniprezenţei muzici de fundal, ba în chipul indicătoarelor şi a reclamelor pe strazile oraşelor. Chiar şi în familie televizorul deseori devine un conducator tainic al casei, care dictează valorile contemporane, opiniile, gusturile.
De peste tot se aude chemarea: trăieşte cu ziua de azi, desfăteaza-te, relaxează-te, simte-te bine. Iar subtextul este altul, mult mai întunecat: uită de Dumnezeu şi orice altă viaţă înafară de aceasta, alungă din suflet orice teamă de Dumnezeu şi cinstire a sfinţeniei.
Dar ce pot face părinţii pentru a-i ajuta pe copii să înfrunte ispitele lumii?… Zilnic noi trebuie să fim gata să înfruntăm influenţa lumii printr-o educaţie creştină sănătoasă. Tot ce cunoaşte copilul la şcoala trebuie să fie controlat şi corectat acasă. Nu trebuie să gândim că ceea ce îi dau copilului învăţătorii este pur şi simplu folositor sau neutru: căci chiar dacă el îşi însuşeşte cunoştinţe şi îndemânări folositoare (iar cea mai mare parte a şcolilor contemporane eşuează ruşinos chiar şi în aceasta), lui i se vor preda şi multe păreri şi idei greşite. Aprecierea de către copil a muzicii, istoriei, artei, filozofiei, ştiinţei şi, desigur, a vieţii şi religiei trebuie sa vina în primul rând din familie şi Biserică, altminteri copilul va căpăta o educaţie greşită.
Părinţii trebuie să ştie ce muzică ascultă copiii lor, ce filme privesc (ascultând şi privind împreuna cu ei, dacă este necesar), ce limbă aud şi cu ce limbă vorbesc ei înşişi – şi la toate acestea să dea o notă creştină.
În casele în care nu ajunge bărbăţie pentru a arunca televizorul pe geam, acesta trebuie supravegheat cu asprime, urmărindu-se evitarea influenţei otrăvitoare pe care o exercită chiar în casă asupra oamenilor tineri acest principal mesager al ideilor şi părerilor anticreştine.
Loviturile taioase ale lumii împotriva Ortodoxiei sunt îndreptate în primul rând asupra copiilor. Şi îndată ce la copil s-a format o atitudine greşită, problema educării lui în spirit creştin devin de două ori mai anevoioasă.
Cultul personalităţii ce ni se impune, relaxarea, indiferenţismul, desfătarea, refuzul celui mai neînsemnat gând despre lumea de dincolo – sunt diverse forme ale implantării ateismului. Cunoscând ce anume vrea lumea să facă cu noi, noi trebuie să ne împotrivim. Dar vai, dacă urmăreşti viaţa familiilor ortodoxe în lumea de azi şi pe urmă cum perpetuiaza ei Ortodoxia lor, se creeaza impresia ca această lupta cu lumea mult mai des este pierdută, decât cştigată…
Şi totuşi nu trebuie să vedem lumea din jur ca pe un rău absolut. Noi trebuie să fim destul de înţelepţi, ca să folosim în scopurile noastre tot ce e pozitiv în ea. Multe din cele care, la prima vedere, nu au nici o atribuţie la Ortodoxie, pot fi folosite în interesele educaţiei ortodoxe.
Copilul care de mic este deprins cu muzica clasică, care s-a dezvoltat sub influenţa ei, nu este supus ispitei ritmului brutal al rockului, pseudomuzicii contemporane, în măsura în care sunt supuşi cei care au crescut fără nicio educaţie muzicală. O bună educaţie muzicală, după cuvintele stareţilor de la mănăstirea Optina, curăţă sufletul şi-l pregătesc pentru primirea impresiilor duhovniceşti.
Copilul deprins cu literatura bună, drama, poezia, care a simţit influenţa ei asupra sufletului, care a primit o satisfacţie autentică, nu va deveni un adept iraţional al televiziunii moderne şi al romanelor ieftine, care pustiesc sufletul şi îl abat de la calea creştină.
Copilul care s-a învăţat să vadă frumuseţea picturii şi sculpturii clasice, nu se ademeneşte uşor de pervertita artă contemporană, nu va fi atras de producţiile dezgustătoare ale reclamei şi cu atât mai mult ale pornografiei.
Copilul care ştie câte ceva despre istoria lumii, şi mai ales despre cea creştină, despre aceea cum au trăit şi au gândit oamenii, prin ce hăţişuri au trecut îndepărtându-se de Dumnezeu şi poruncile Lui, şi ce viaţă minunată şi demnă au dus atunci când I-au fost credincioşi Lui, va putea judeca corect despre viaţa şi filozofia timpului nostru şi nu-i va urma orbeşte pe „învăţătorii” veacului acestuia.
Una din problemele care stau astăzi în faţa instruirii şcolare constă în faptul că copiilor nu li se mai cultivă simţul istoriei. Acesta este un lucru periculos şi fatal – a-l lipsi pe copil de memoria istorică. Aceasta înseamnă că el devine lipsit de posibilitatea de a lua pildă de la oamenii care au trăit în trecut. Dar istoria, în esenţă, se repetă continuu. Atunci când dumneavoastră observaţi aceasta doriţi să aflaţi cum îşi rezolvau oamenii problemele lor, ce s-a întâmplat cu cei care s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu şi cu cei care îşi schimbau viaţa lor, oferindu-ne nouă o pildă strălucită.
Simţul istoriei e foarte important şi el trebuie cultivat în copii. În general, un om care cunoaşte bine cele mai bune roade ale culturii laice, care în Rusia aproape întotdeauna are un răsunet religios, creştin, capătă mai multe posibilităţi să ducă o viaţă ortodoxă laborioasă, decât cel care s-a convertit la Ortodoxie cunoscând doar cultura care este la modă astăzi.
Anume de aceea în lupta noastră împotriva duhului lumii acesteia noi putem şi trebuie să folosim ceea ce poate să ofere lumea mai bun, ca să mergem mai departe de acest mai bun; tot ce este mai bun în lume, dacă numai ne ajunge înţelepciune ca să vedem aceasta, indică spre Dumnezeu şi Ortodoxie.
Ieromonah Serafim Rose
Mergeți cu prostiile voastre întâi pe la ăștia! https://www.google.com/amp/s/adevarul.ro/amp/stiri-locale/pitesti/pedepsele-drastice-primite-de-calugarul-si-2419976.html
În zilele noastre, dacă încercam să ducem o viaţă creştină, noi trebuie să conştientizăm că lumea din jur încearcă să supuna sufletul nostru ei – şi în religie (aceasta se poate observa uşor în răspanditele culte care schilodesc sufletele, impunand supunere faţă de un „sfânt” parvenit) şi în viaţa lumească omul se confruntă azi nu […] 👉 https://c.aparatorul.md/0fwyx 👈
Si nu numai, spune cuiva ca te duci la biserica sau tii un post, incepe sa rada sa faca glume, unii incep cum ca ce ti a dat Dumnezeu, asta este de la necredinta lor, cel rau lucreaza prin ei.
Trist,dar adevarat….cine va rabda pina la capat ,acela se va mântui.
Dacă trece acest referendum nenorocit, atunci Republica Moldova va fi impusă predarea propagandei păcatului LGBT in școli și grădinițe. Să ne apărăm copiii noștri și viitoarele generații sănătoși și cu valorile sănătoase!
Spunem NU la referendum!
Varf de lance este ,,învățământul,, cu ai sai ,,dascăli,,!!!
O scârbă care se urcă până la cer.
Dușmanii ortodoxiei se vor distruge între ei!
Wesgon Metatron păi ortodoxii se distrug între ei, bre
Gabriel Marian Lupu nici nu meriți un răspuns, tu ești la nivel de grădiniță!
Comunistii au vrut sa distruga credinta. Acum capitalistii vor sa distruga credinta. Nimeni nu poate izbuti asta, nimeni nu poate sa-l invinga pe Dumnezeu!
Moni Negurita ori comunisti ori capitalisti sunt una și aceiași 👿 comunismul bolsevic înființat în Rusia de kazarii, Karl Marx și Friedrich Engels doi iudeokazarii, care odată cu venirea lui Stalin la conducerea Rusiei, a început prin ai extermina. Cei care au scăpat, s-au îndreptat spre occident, continuind politica lor de o subjugare lentă și nonagresivă pe toate domeniile, mai ales pe cea creștin ortodoxă. Și se pare că în aceste timpurii au reușit să își realizeze planul bineînțeles tot din vina creștinilor, care s-au îndepărtat de mântuitorul și al său madular biserica.
Poate un Sarmat ICBM la washington si o drona poseidon la UK va schimba soarta lumii.😅
Asta vor globaliștii sataniști, distrugerea Ortodoxiei.
Iulian Rusu nu va reuși credință în Dumnezeu o avem în suflet.
Ortodoxia sa se pocăiască🙌,și toate religiile sa se pocăiască,și să caute fata lui Hristos…
Lucian Girbe de unde scoți inepțiile astea??
Cristi Rusu FaptelevApostolilor 3.19
Lucian Girbe , dă-ți reset la neuroni,se pare că sunt în scurt și dau date eronate……
Marian Dobre citește,FaptelevApostolilor 3.19
Lucian Girbe , citește tu Apocalipsa ……
Lucian Girbe Dejectiile tale cerebrale nu trebuie sa le afisezi pe acest site-grup, nu realizezi gafa asta?
Cedric Popescu realizez cat de creștin ești din roadele tale , (căci după roade îi veți cunoaste…daca strangii o portocala va ieși suc de portocale și nimic altceva,dacă strangii un creștin trebuie să iasă înțelepciunea lui Hristos din el)uite de aceia trebuie sa se pocăiască omul ,și să își ceară iertare de la cei cărora li se vorbește astfel ,…spune Biblia 1Ioan4:20,,…cine nu iubeşte pe fratele său, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?”Caută de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă vreme eşti cu el pe drum…”….pocaiti-va la toți ne sună ….atitudine ta asta îți spune că trebuie să te pocăiești chiar și de vorbele tale dure ,altfel nu vei fi mântuit ,Hristos a murit pentru greșelile tale că tu realizând să te lași de ele ,asta facem toți ne pocăim ,eu cu a mele tu cu a tale …dar Toți Trebuie sa ne pocaim…doar că asta nu vrea Creștinul ,NU VREA POCAINTA.caci are costuri și omul de rand nu vrea sa îl coste nimic
Lucian Girbe am cautat în Biblie..nu ai reprodus ce scrie…ai interpretat cum ai vrut sau ai o Biblie tradusă in alta țară..
Marian Dobre Faptele Apostolilor..30 Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte, acum, tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască….nu eu vorbesc …
Marian Dobre uite ce religie trebuie sa aibă toți…Iacov 1:27. �Religia curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume.�
Lucian Girbe la penticostali,sau la martori trebuie sa se poticneasca?
Lucian Girbe ….,,,pe orfani și pe văduve îi aveți pururea cu voi,dar pe mine nu mă aveți pururea”……,o credință fără sfintele Taine și sfințenie nu există,la rostit versete din biblie și dracul se pricepe și încă cel mai bine,
Marian Todorut lăsați religiile in pace .!!!..pocăința și viața cu Hristos este ceea ce avem nevoie …dacă la religii va împotmoliți nu ați făcut decât o treaptă,religia incerca sa schimbe omul din exterior și nu este de durata decât aduce frustrare,căci prima data este omul firesc nu cel duhovnicesc…..dar plecând o relație cu Hristos va schimba omul din interior iar acea schimbare este autentică și tine o viata
Lucian Girbe Draga sectare nu poti tu ca sa ne inveti ce inseamna Ortodoxia, nici nu ai studii in domeniu, iar atentia nu ti-o atragi prin asemenea afirmatii, schimba placa sectareasca, mai evolueaza si accepta si ortodocsii cu Ortodoxia lor, altfel problema ta devine patologica!
Beatrice Tudor îi accept și îi iubesc,și placa nu este a mea este s lui Hristos nu eu spun de la mine ci așa spune scriptura …dar știu că pocăința este cea mai grea,orice ne place numai să renunțăm la păcat nu…și bine am scris oamenii tituror religiilor sa se pocăiască …roadele spun tot …și le vedem toți ….eu le vad pe a mele tu pe ale tale ,dar fiecare le vedem și știm că trebuie să ne pocaim
Lucian Girbe Si eu ma pocaiesc zilnic, dar in acceptiunea ortodoxa, ce nu intelegeti voi, sectarii este ca nu voi, sectarii detineti adevarul absolut! Dumnezeu sa ne lumineze in fiecare secunda a vietii pe pamant si sa acceptam ca nu fiecare dintre noi detinem adevarul absolut decat cu probe indubitabile, pertinente si concludente!
Beatrice Tudor dar eu văd că dumneavoastră spuneți de religii non stop,și tot dați în unul și în altul,,când ar trebui să îmi dați dreptate că pocăința trebuie nu altceva ,dar dumneavoastră nu vă puteți rupe de religie ….iar religia poate fi permisivă fie ea și ortodoxă de acea oamenii se iau după religii nu pupa relații cu Dumnezeu…și religia nu schimba oameni căci este din exterior pe când relația și convingerea da…….
Mare este Domnul
DOAMNE AJUTANE SĂ FACEM VOIA TA IN TOT SI IN TOATE! AMIN
Orto pedo filie https://ziaristii.com/scandalos-dosarul-care-ex-episcopul-ortodox-de-husi-si-un-calugar-sunt-acuzati-ca-violau-elevii-seminarului-teologic-fost-retrimis-la-parchet-cazul-treneaza-deja-de-4-ani/
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/fostul-episcop-de-husi-a-fost-arestat-preventiv-pentru-30-de-zile-1311427