Mastercard a pus un termen limită pentru folosirea pe scară largă a identificării biometrice pentru serviciile sale în toată Uniunea Europeană: aprilie 2019. Verificarea Identităţii Mastercard, disponibilă în prezent în 37 de ţări, permite persoanelor să folosească identificatori biometrici precum amprenta, recunoaşterea facială şi a irisului pentru a-şi verifica identităţile când folosesc un dispozitiv mobil pentru cumpărături şi servicii bancare online. Tehnologia nu este obligatorie pentru clienţi, dar de anul viitor va fi promovată intens în toată Uniunea Europeană şi mulţi clienţi o vor primi cu bucurie.

Impactul va fi resimţit nu numai de clienţi, ci şi de majoritatea băncilor europene, de vreme ce orice bancă ce emite sau acceptă plăţi Mastercard va trebui să susţină mecanismele de identificare pentru tranzacţii la distanţă, alăturat existând verificarea prin cod PIN şi parolă. Termenul limită se va aplica de asemenea tuturor tranzacţiilor realizate prin dispozitive fără contact făcute la terminale cu un dispozitiv mobil.

Mastercard adaugă senzor de amprentă la cardurile de debit şi credit

Citând studii realizate împreună cu Universitatea Oxford, Mastercard spune că 92% din profesioniştii din domeniul bancar vor să introducă identificarea biometrică. Acest procent mare nu ar trebui să reprezinte o surpriză, dată fiind importanţa pe care o au pentru bănci şi corporaţii datele necunoscute ale clienţilor, ca şi preferinţa pe care o are majoritatea băncilor pentru tranzacţii electronice. Studiul pretinde de asemenea că 93% din clienţi ar prefera securitatea biometrică parolelor, ceea ce este o surpriză având în vedere mulţimea de chestiuni spinoase pe care le ridică biometria, inclusiv ameninţarea pe care o reprezintă pentru intimitate şi anonimitate şi natura ei publică înşelătoare.

Citeşte şi:  România: Dosarul electronic și statul autoritar

,,O parolă este în mod firesc privată”, spune Alvaro Bedoya, profesor de drept la Universitatea Georgetown. ,,Toată esenţa unei parole este că nu spui nimănui despre ea. Un card de credit este în mod firesc privat, în sensul că tu ai doar un card de credit”. Pe de altă parte, biometria este în mod firesc publică, susţine el. ,,Ştiu cum arată urechea ta, dacă te întâlnesc şi pot să-ţi fac o poză cu rezoluţie mare de la depărtare. Ştiu cum arată amprenta ta, dacă bem împreună ceva şi îţi laşi amprentele pe halbă”. Şi acest lucru le face uşor de furat. Sau de urmărit.

Potrivit Mastercard, asemenea îngrijorări nu sunt la fel de importante pentru clienţii săi ca promisiunea comodităţii, vitezei şi uşurinţei de folosire. ,,Biometria va fi de mare folos pentru toţi: clienţi, vânzători cu amănuntul şi bănci”, spune Mark Barnett, preşedinte, Mastercard Marea Britanie şi Irlanda. ,,Va facilita cumpărăturile şi, în loc de a fi nevoiţi să reţină parole pentru a se autentifica, cumpărătorii vor avea şansa să folosească o amprentă sau o poză cu ei înşişi”.

Cu alte cuvinte, clienţii nu vor trebui să folosească autentificarea mai sigură, pe baza a doi factori – biometrie plus un cod PIN sau parolă – dacă nu vor. Comoditatea este lozinca, ca întotdeauna. Companiile de carduri, băncile şi vânzătorii de pe internet au un motiv întemeiat să acorde întâietate vitezei şi comodităţii. Cu cât metoda de plată este mai rapidă şi mai uşoară, cu atât mai probabil clienţii vor tranzacţia. Comparativ cu alte metode, precum parole unice prin sms, autorizarea biometrică poate scădea ratele de ,,coş abandonat” cu aproape 70%, potrivit studiului.

Citeşte şi:  Populaţia României va fi spionată generalizat de SRI

VISA tocmai a publicat un raport similar pretinzând că clienţii din India sunt în egală măsură entuziaşti să folosească biometria pentru identificare. În acest caz, un procent uluitor de 99% din persoanele care au participat la sondaj a spus că este interesat personal în utilizarea cel puţin a unei metode biometrice pentru verificarea identităţii. Un număr egal de participanţi – alt uluitor 99% – a spus că sunt interesaţi în utilizarea cel puţin a unei metode biometrice pentru a efectua plăţi. VISA va fi fericită, fără îndoială, să impună biometria.

Răspândirea plăţilor cu identificare biometrică în Europa, India şi Mexic este doar cel mai recent exemplu de progres accelerat al biometriei în viaţa cotidiană. Majoritatea paşapoartelor naţionale de astăzi include date biometrice. Permisele de conducere din SUA (care servesc în realitate drept carduri de identitate) au deja date biometrice sau vor avea în curând. Între timp, milioane de oameni şi-au dat voluntar amprentele digitale pentru a se conecta la telefoane inteligente şi alte dispozitive digitale. Cu alte cuvinte, oamenii îşi cedează deja cele mai intime date pentru a lucra, a comunica, a traversa graniţe sau a se urca în avioane.

În China, acolo unde preocupărilor pentru intimitate li se acordă şi mai puţină importanţă decât în SUA sau Europa, autorităţile au colectat probe de ADN, amprente, scanări de iris şi grupe de sânge pentru milioane de oameni din provincia Xinjiang, singurul teritoriu chinez separat de Tibet unde etnicii chinezi Han nu sunt în majoritate.

Citeşte şi:  Google doreşte să producă medicamente bioelectronice

În Macao, jucătorii de jocuri de noroc chinezi care iau bani din unele bancomate trebuie să privească într-o cameră video timp de 6 secunde, astfel încât programul de recunoaştere facială să le poată confirma identitatea. ,,Acest lucru urmăreşte scurgerile ilicite de capital din China”, a spus pentru Bloomberg Sean Norris, director pentru Asia Pacific al firmei Accuity din Singapore. ,,Urmăreşte oamenii care scot bani în Macao, mergând la cazino, pariază foarte puţin, scot câştig de acolo şi îl mută”.

Pretutindeni în China continentală, clienţii îşi dau informaţiile personale pentru comerţ online, plăţi mobile şi aplicaţii pentru livrare de mâncare fără a sta să se gândească o secundă în plus. ,,Ei nu sunt bine educaţi cu privire la faptul că intimitatea ar trebui să fie importantă pentru ei”, a spus Simic Chan, analist de frunte la compania Fung Global Retail & Technology din Hong Kong. ,,Ei simt că este o normă să aibă datele colectate”.

În timp ce China poate conduce pe calea de a impune urmărirea biometrică a consumatorilor, există o listă lungă de ţări şi companii care o urmează îndeaproape. Şi precum arată impulsul masiv spre biometrie dat de Mastercard, nu numai guvernele şi firmele de tehnologie vor să o folosească.