După ce în toamna anului trecut pomicultorii s-au lăudat cu o producţie uriaşă de mere, acum cei mai mulţi dintre ei au rămas cu marfa.

Au ajuns în această situaţie în lipsa unor puncte de desfacere, dar şi pentru că sunt concuraţi direct de fructele din alte ţări, vândute în supermarketuri. Pentru că situaţia este dramatică, merele noastre care încă nu au putrezit vor ajunge la animale.

Citeşte şi:  Preşedintele Braziliei acuză Organizaţia Mondială a Sănătăţii că "ne împinge copiii la homosexualitate şi masturbare"

Un fermier din a obţinut o supraproducţie de 25 de tone de mere, însă şi acum caută un cumpărător măcar pentru jumătate din recoltă, dar chiar şi aşa 10 tone de fructe tot stau să se strice în beci.

În alte localităţi e la fel de rău. Fructele din 9 soiuri sunt depozitate în lădiţe în speranţa că poate poate le vrea cineva.

Pomicultor: “N-am reuşit pentru că, la noi în ţară, din toamnă, în şcolile noastre din ţară s-a adus măr din străinătate. După cum se poate vedea, mărul nu este dat cu ceară. Mărul, uitați-l şi anul ăsta, arată destul de bine.

Citeşte şi:  Pactul Mondial asupra Migrației: Mass-media TREBUIE să convingă că MIGRAŢIA este "un factor de prosperitate și progres"

Singurii care obţin profit sunt cei care au investit în depozite frigorifice. Marcel Maxim este inginer horticol şi deţine o livadă de o jumătate de hectar, de pe care a recoltat, toamna trecută, 20 de tone de mere. Din cinci tone a făcut suc, iar alte 5 sunt, încă, în depozit.

Fermier: “Dacă nu aveam depozit, unde să le păstrăm, le puteam arunca pe toate. Au fost foarte multe mere, din Ungaria şi Polonia. La ei nu există restricţii, la fertilizări, la orice. Iar soiurile pe care le au polonezii nu trec pe piaţa europeană.