mitropolitul gavriil de loveci bulgaria_tMitropolitul Gavriil de Loveci a explicat, pentru publicatia bulgareasca „Dobrotoliubie” (Filocalia), de ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Bulgaria a decis să nu mai participe la Sfântul si Marele Sinod Panortodox din Creta, în cazul în care acesta nu va fi amânat.

In comentariile sale, Mitropolitul a explicat, ca Biserica Bulgara a observat, in ultima perioada, ca i se propusese, practic, participarea la un Sinod, la care totul fusese hotarat dinainte, „predeterminat”:

„Din aceasta cauza, am decis sa nu mai participam”.

Pe langa amintirea faptului ca s-a refuzat ca, la Sfantul si Marele Sinod, sa se trateze adevaratele probleme importante care framantau Biserica Ortodoxa (cum este, spre exemplu, existenta simultana a doua calendare de slujire), si ca nu au fost luate in considerare amendamentele la proiectele de document, acesta a mai spus – informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe:

„Acest lucru înseamnă, că nu vom merge la un Sinod, daca deciziile lui sunt deja predeterminate. De ce aceste lucruri nu au fost luate în considerare? Este un Sinod; este o treabă serioasă! Cât de des sunt convocate Sinoade? Uneori, trec sute sau chiar mii de ani. Un Sinod ar trebui să rezolve acele probleme, care sunt cu adevărat importante pentru Ortodoxie.

Iar acum am luat aceasta decizie, de a nu merge. Am fi putut face acest lucru mai devreme, dar nu a fost ușor. Unii spun chiar că am avut nevoie de mult curaj, sa luam o astfel de decizie… Puteți vedea că nu a existat nicio altă Biserică, care sa fi facut asta, in afara de a noastra.

Așa că Sinodul nostru a decis, în mod clar, acest lucru. Eu, personal, când m-am dus la întâlnire, nu știam că urma sa luam o astfel de decizie. Insa, de un lucru eram sigur, că trebuia sa solicitam amânarea Sinodului, în scopul primirii unor raspunsuri la aceste întrebări, astfel încât Sinodul sa poata avea, într-adevăr, un mare efect”.

„Totul a fost definit în prealabil și, prin urmare, am decis că ar fi bine, pentru Sinod, să fie amânat, astfel încât întrebările controversate sa poata fi soluționate”.

Intrebat, de ce nu a existat o astfel de reactie mai devreme, in cadrul sedintelor presinodale, acesta a explicat:

„Pentru că, atunci când cineva a vrut să introducă astfel de schimbări, cei care conduceau ședințele Comisiei au raspuns: ‘Noi nu dispunem de reglementări pentru introducerea unor astfel de modificări, dupa cum ni s-a spus la Sinaxa Patriarhilor, ci putem face doar mici modificări”. Si, din moment ce, dacă cineva din aceste Comisii nu semna deciziile, atunci acele decizii dispareau, mitropoliții au semnat, dar tragand speranța că toate acestea vor putea fi reexaminate în cadrul Sinodului. Ulterior, au fost adoptate reglementări privind Sinodul, conform carora, dupa cum deja v-am spus, nu mai era permisa introducerea oricarui fel de amendament, in Sinod. Ca rezultat final, a reieșit că tot ceea ce fusese adoptat de Comisie, ca un compromis, va fi imposibil să se mai schimbe în cadrul Sinodului.

Asta este ceea ce nu au știut membrii Comisiei. Ei au crezut că: ‘Bine, vom semna de dragul cutarui sau cutarui lucru, astfel încât niciuna dintre ședințele Comisiei sa nu eșueze, pentru că, la urma urmei, va exista un Sinod’ – dar se dovedește că ceea ce fusese acceptat deja de Comisie, în esență, a devenit imposibil să se mai schimbe în cadrul Sinodului. E adevarat. Cititi despre asta. Oricine vrea, să citească. E adevarat.”

Intrebat despre o eventuala presiune politica din partea Bisericii Ruse, asupra Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, de a „boicota” Sfantul si Marele Sinod Panortodox (dupa cum au sustinut unele voci), Mitropolitul Gavriil a reactionat:

„De ce mint ei? De ce mint? De ce nu a spus nimeni că Biserica Rusă, la Sinodul Episcopilor, care a avut loc la începutul lunii februarie, acceptase toate documentele, fără nici un comentariu? Cred că, parca, doar patru persoane au fost împotrivă.

Inca din data de 22 aprilie, Biserica Bulgară nu acceptase niciunul dintre documentele cele mai contestate. De cine am mai ascultat, atunci? Cumva de Biserica Rusă? Am procedat conform conștiinței noastre. O putem ignora? Ei au scris o minciuna, in mod intenționat…”

„Putem spune că, acum, suntem mai aproape de poziția greacă, intrucat Biserica Greacă, de asemenea, nu a acceptat acest documen. Suntem, de asemenea, aproape de Muntele Sfânt Athos – el s-a declarat, de asemenea, împotriva acestui document. Biserica Georgiană s-a opus acestui document. Dar, ceilalți l-au acceptat. Așa că, sub care Biserica mai suntem, atunci?”

Vizavi de problema costurilor mari, pe care le impune participarea la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, din partea fiecarei Biserici Ortodoxe locale, acesta a precizat:

„Despre costurile mari, despre care am scris – în cazul în care Sinodul ar accepta sa trateze problemele cu adevărat serioase, atunci am fi consumat o astfel de sumă pentru a merge – numai ca, in prezent, am merge la un Sinod în care totul a fost deja predeterminat, și pentru ce sa dam mai mult de jumătate de milion de leva?…

Pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, asta inseamna o mulțime de bani. I-am fi dat, dacă am fi știut că evenimentul ar fi meritat. Știti, nici măcar nu știu cât de multi bani ar fi presupus el. Nimeni nu ne-a spus, in definitiv, cât de mult va costa, doar ca va fi mai mult de o jumătate de milion, și cine știe cât de mult ne va duce?

Este posibila o astfel de sumă, acum? La asta ar trebui să ne raspundă ei. Lasati-i să ne spună. Da, am luat într-adevăr o astfel de decizie.

In final, acesta a concluzionat:

Ajunsesem sa „mergem la un Sinod, in care totul era deja predeterminat. Nu aveam nimic de decis acolo, pentru că modificările sunt imposibile, în măsura în care modificările nu vor fi unanim acceptate [conform regulamentului final].

Imaginați-vă o Adunare Națională, care necesită un vot unanim. Ce ar hotarî, ea? Nimic. Veti da intotdeauna peste cineva care sa nu fie de acord, si sa blocheze activitatea Adunării Naționale. Acolo, asta va fi adevarul. De ce mint? Ei nu sunt niste oameni prosti. Asa ca lasati-i să tina cont si sa înțeleagă că acesta este adevărul!”.

Citeşte şi:  Edicula Sfîntului Mormînt este restaurată, dar acum se află în pericol de prăbuşire...