Obligația de a nu părăsi țara sau localitatea ar putea fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului de săvârșirea unei infracțiuni ușoare și grave pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani, scrie evzmd.md

Noile prevederi se conțin în proiectul de modificare a Codului de procedură penală. Inițiativa a fost examinată, astăzi, de Comisia juridică, numiri și imunități, care o va propune plenului Parlamentului pentru aprobare.

Citeşte şi:  Creşterea exporturilor nu-i bucură pe moldoveni, pentru că importurile ne devastează economia

Totodată, respectivele măsuri preventive ar putea fi dispuse și pe un termen de cel mult 24 de luni cumulative învinuitului de săvârșirea unei infracțiuni de o gravitate sporită pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen mai mare de 12 ani.

În cazul bănuiților, durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi țara și localitatea nu poate depăși termenul maxim de a avea calitatea de bănuit. Potrivit Codului de procedură penală, acest termen nu poate depăși trei luni sau șase luni în condiția prelungirii termenului de menținere a calității de bănuit de către Procurorul general sau adjuncții lui.

Citeşte şi:  Moldova este gata de un salt în ce privește efectuarea plăţilor fără numerar

Respectivul proiect de lege a fost elaborat în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale, care a constatat neconstituționalitatea omisiunii de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă „obligația de a nu părăsi țara”.