Republica Moldova se află abia pe locul 122 în lume, după Kongo, Dominica și Bahams în funcție de sprijinul acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei COVID-19, arată date ale Fondului Monetar Internațional.

Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează Republica Moldova pe ultimul loc din Europa și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date FMI analizate de Profit.ro.

Citeşte şi:  Vulnerabilitatea procesului online de studii: Persoane necunoscute au perturbat lecțiile online la o școală primară din Chișinău

Estimările FMI arată că autoritățile de la Chișinău au acordat firmelor și populației un ajutor de circa 300 milioane de dolari, de două ori mai puțin decât a alocat de exemplu Guvernul din Kosovo (circa 600 milioane de dolari sau 8,42% din PIB).

Efortul bugetar a reprezentat doar 2,6% din PIB sub formă de sprijin direct de la buget, dar și prin măsuri pentru susținerea lichidității, cum ar fi injecții de capital, împrumuturi, garanții, preluări de datorii sau prin amânări și scutiri de taxe, conform Mold-street.md

Citeşte şi:  eTwinning Plus a fost aplicat în 79 de şcoli timp de un an

Datele FMI arată că SUA a acordat cel mai mare volum de asistență firmelor și populației – circa 2,96 trilioane de dolari (peste14% din PIB), urmată de Japonia – 1,72 trilioane (circa 35%) și Germania – 1,48 trilioane de dolari (29%).

Volumul asistenței acordate de România este estimat la circa 13,4 miliarde de dolari (5,4%), iar al Ucrainei – de 4,8 miliarde dolari (3,38%).