Moldovenii nu mai vor să crească vite din cauza preţului mic al laptelui. În ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut în Republica Moldova cu aproximativ 40 la sută. În aceste condiţii, sunt afectate şi fabricile de produse lactate, care se confruntă cu un deficit de materie primă.

Acest bărbat este singurul gospodar din satul Bălţata, raionul Criuleni, care are patru vaci. El spune că animalele sunt principala sursă de existenţă a familiei, scrie prime.md

Citeşte şi:  Șoferii implicați în accidente minore se vor putea înțelege pe loc, fără a chema Poliția! MAI vrea proceduri simplificate

Oamenii din localitate spun că puţini gospodari se aventurează să crească vaci, întrucât cheltuiele de întreţinere depăşesc veniturile.

La punctele de colectare din raionul Rîşcani, laptele este cumpărat cu 4 – 5 lei pentru un litru. Preţul îi nemulţumeşte pe localnici.

Lipsa bovinelor le dă bătăi de cap şi procesatorilor de lapte. Aceştia spun că nu au suficientă materie primă.

Citeşte şi:  Avertismentul unui pediatru cu privire la măștile și mănușile în școli: „Măsuri total deplasate. Copiii o să leșine la ore”

Potrivit experţilor, pentru a soluţiona problema statul trebuie să-i stimuleze pe producătorii de lapte să creeze asociaţii şi să aibă grijă de păşuni.

Potrivit datelor statistice, în ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut de la 299 de mii la 182 de mii de capete. În 2016, Republica Moldova a importat 97 de tone de carne de vită în valoare de 220 mii de dolari din ţări precum Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.