Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ în ceea ce priveşte genul persoanelor. Dacă în rândul femeilor „supramortalitatea feminină” este de de 1,2 ori, majoritatea din cauza bolilor aparatului circulator, atunci „supramortalitatea masculină” a fost de 3,6 ori mai mare, anunță Politik.md cu referire la un raport al Biroului Național de Statistică.
Astfel, în anul 2013 principalele cauze de deces ale bărbaților au fost bolile infecţioase şi parazitare, accidentele, intoxicaţiile şi traumele. Acelaşi studiu mai arată că bărbaţii sunt predispuşi aproape la fel de mult şi bolilor aparatului respirator. Faţă de anul trecut structura mortalităţii practic nu s-a schimbat. Analogic anilor anteriori, cele mai multe decese (58,1%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori (15,5%), bolile aparatului digestiv (8,8%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (7,5%) şi bolile aparatului respirator (4,5%).
În teritorii mortalitatea generală diferă semnificativ. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord al Republicii Moldova, în raioanele: Donduşeni, Ocniţa, Briceni, Rîşcani şi Edineţ; de tumori – în mun. Bălţi, Basarabeasca, Drochia, Orhei, Briceni şi Ocniţa; de boli ale aparatului digestiv cele mai pronunţate au fost în zona centrala a republicii – în Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti, Orhei, Hîncesti, Nisporeni şi Călăraşi. Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în raioanele: Şoldăneşti, Cimişlia, Anenii Noi, Floreşti, Teleneşti şi Briceni; de boli ale aparatului respirator în Briceni, Edineţ, Donduşeni, şi Glodeni.
Aceeaşi sursă informează, că numărul decedaţilor în anul 2013 a fost de 38 060 persoane, cu 1 500 persoane (3,8%) mai puţin comparativ cu anul precedent, rata mortalităţii generale constituind 10,7 decedaţi la 1000 de locuitori.
Sursa: publika.md