Notă: În România subiectul vechiului calendar este foarte incomod, dar să nu îl uităm pe părintele Dionisie de la Colciu care a fost nepomenitor și a plecat din țară pentru a merge în Athos, și pe fondul acesta al schimbării calendarului… Sfântul Ioan Iacob a plecat în Țara Sfântă, pentru că nu a fost de acord cu calendarul „îndreptat”. Cum au zis și alții, totul a fost pentru DEZBINARE. DIVIDE-ET-IMPERA.

Nebunia schimbării calendarului în Patriarhia Română: În 2024 practic sunt puși în situația să anuleze Postul Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel

Nebunia schimbării calendarului în Patriarhia Română: În 2024 practic sunt puși în situația să anuleze Postul Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel

Conform Trinitas TV luni, 24 iunie 2024, a început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel:

„În calendarul Bisericii Ortodoxe sunt consemnate luni două mari sărbători: Sfânta Treime și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Tot atunci va începe și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care anul acesta va avea o durată de cinci zile. Perioada de postire oferă credincioșilor prilejul de a medita asupra misiunii de propovăduire a Evangheliei lui Hristos pe care au îndeplinit-o cu multă râvnă cei doi mari Apostoli ai Bisericii.”

Iata si ce spune pr. prof. Nicolae Chifar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, începând cu minutul 1:15:

Citeşte şi:  Cuviosul Paisie Velicikoski: Despre descoperirea scrierilor patristice în Sfântul Munte

Mai jos, transcript al celor comunicate de pr. prof. Nicolae Chifar:

„Este, am putea spune, cel mai scurt pentru ca el variaza in functie de Sarbatoarea Sfintelor Pasti, intrucat incepe in Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant. Anul acesta este unul specific pentru ca Sarbatoarea Pastilor a fost relativ tarzie si atunci Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant cade dupa Sarbatoarea Sfintilor Apostoli. De aceea anul acesta incepe luni, dupa Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant.”

Are dreptate, in prima parte, caci, intr-adevar, Postul San-Petrului, adica al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, are o lungime schimbătoare, întrucât începutul lui atârna de data Cincizecimii. Se lasa sec in Duminica intai dupa Cincizecime (a tuturor Sfintilor).

Citeşte şi:  Mass-media ucraineană distribuie ştiri false privitor la recunoaşterea schismaticilor de către Patriarhia Română

Nu are insa dreptate in a doua parte, caci Sărbătoarea Pastilor nu a fost târzie, ci a fost normala, asa cum trebuie sa fie si a fost peste tot la fel, in intreaga lume ortodoxa, indiferent daca este pe stil nou (calendarul gregorian) sau pe stilul vechi (calendarului iulian). Cu totul altceva este dat peste cap, iar asta din cauza nebuniei schimbării calendarului. Altfel spus, Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel a venit mai devreme la români, caci sunt decalați cu 13 zile:

Citeşte şi:  Ierusalim: o cladire apartinand Bisericii Ortodoxe din Grecia a fost arsa si vandalizata

https://ro.wikipedia.org/wiki/Stil_vechi

Așadar, duminica a fost Cincizecimea si la români si la rusi (care sunt pe vechi), de exemplu, dar la rusi Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel nu va fi sâmbătă, ca la români, ci când la români va fi … 12 iulie:

https://orthochristian.com/calendar/20240629.html

De aceea rusii nu țin post în prima săptămână dupa Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt:

https://orthochristian.com/calendar/20240612.html

Asa cum este și normal.