
„După fiecare două ore de muncă, în afară de pauza de prânz, sunt prevăzute şi pauze de odihnă cu durate de 15 minute. Salariatul trebuie să iasă în afara locului de muncă pentru a se relaxa. Pe durata programului de muncă de opt ore, pauzele se vor face după fiecare două ore, iar cei care au un program de 12 ore de muncă, în primele opt ore – pauzele se vor face după fiecare două ore, iar în celelalte patru ore, se va face pauza după fiecare oră de muncă. Angajatorul trebuie să introducă aceste pauze în orarul timpului de muncă care să fie adus la cunoştinţa salariatului”, a declarat directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci.
Potrivit lui, angajatorii care nu se vor conforma, riscă amenzi de la două mii până la 13 mii de lei.
Igor Ciloci a mai făcut referire și la un alt regulament ce îi obligă pe angajatori să creeze condiții optime de muncă pentru persoanele care transportă greutăți. „Devine riscantă greutatea de 30 de kg pentru bărbaţi, greutatea de 10 kg pentru femei, greutatea de 4 kg pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16-18 ani”, a menţionat Igor Ciloci.
În cazul în care în urma examinării medicale la un angajat sunt depistate probleme de vedere, angajatorul este obligat să plătească tratamentul.