„Numărul mare de fumători are consecinţe directe asupra sănătăţii generale a populaţiei. Se răsfrânge şi asupra speranţei de viaţă. Bărbaţii din Republica Moldova au o speranţă de viaţă de 69 de ani, iar femeile de 77 de ani”, a spus Irina Guban, expertă la Banca Mondială.
Speranţa de viaţă mai mică la bărbaţi este determinată şi de faptul că ei fumează mai multe ţigări pe zi decât femeile. În plus, fumatul generează costuri suplimentare alocate sectorului sănătăţii, pentru tratarea maladiilor legate de consumul de tutun. De asemenea, fumatul determină apariţia bolilor cronice şi a cazurilor de dizabilitate.
Fumătorii sunt conştienţi de faptul că acest obicei dăunează grav sănătăţii: „Simt că mi-i greu la plămâni”. „Eu am fumat mulţi ani, nu fumez de mult timp. Am început să sufăr de tensiune”. „E contraindicat, dăunează grav sănătăţii”, afirmă oamenii.
Pe lângă efectele nocive asupra sănătăţii, fumatul generează şi efecte indirecte asupra PIB, se spune în raportul Băncii Mondiale.
„Anual, aproximativ nouă la sută din PIB se pierd din cauza productivităţii mai scăzute a muncii în rândul fumătorilor şi din motivul absenteismului la locul de muncă cauzat de fumat”, a mai specificat experta Irina Guban.
Experţii Băncii Mondiale susţin că volumul de ţigări vândute poate fi redus în continuare prin ajustarea taxelor.
„Trebuie să fie o iniţiativă regională. Problema nu poate fi rezolvată de o singură ţară. Este nevoie de un set complex de măsuri care să fie întreprinse de statele din regiune”, susţine Ana Akhalkatsi, directoare de ţară la Banca Mondială.
„Cu toate accizele aplicate, Republica Moldova are cele mai ieftine ţigări în comparaţie cu statele UE. Este adepta a impunerii aşa numitului impozit pe păcat, pe ţigări, care este un element doar în profilaxia abuzurilor în consumul acestor produse din perspectiva creşterii sănătăţii publice, dar şi în continuare aplicare a acestor accize, va fi unul de combatere a fenomenului şi de suplinire a veniturilor la buget”, a menţionat expertul economic Roman Chircă.
Potrivit Băncii Mondiale, pe termen lung aceste măsuri vor duce la costuri reduse din partea statului, direcţionate tratării maladiilor asociate consumului de ţigări şi redirecţionarea banilor spre alte proiecte menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor.