Nu iau note atunci cand raspund oral. Asa invata elevii Liceului Academiei de Stiinte din capitala. Profesorii spun ca liceenii nu sunt codasi la carte, deoarece sunt intrebati si raspund zilnic. Acest sistem de predare nu este salutat de toata lumea, iar Ministerul Educatiei sustine ca decizia aprtine institutiilor de Invatamant.
Liceul Academiei de Stiinte este una dintre primele institutii care a pus in practica sistemul fara note. Elevii sunt apreciati doar de 4-5 ori intr-un semestru, in timpul testelor scrise. Dar sa nu credeti ca pana atunci se relaxeaza. Acestia sunt intrebati zilnic, rezolva probleme, doar ca nu iau note. Si asta pentru ca nu sunt pusi in conditii egale de evaluare.
Dragos Bugari este in clasa a 11-a si spune ca atunci cand a venit dintr-o alta scoala avea o medie peste noua. Acum evaluarea i se pare mai obiectiva, intrucat fiecare elev rezolva in scris un test cu aceeasi dificultate, ceea ce nu putem vorbi atunci cand esti notat oral.
Si alti elevi spun ca initial s-au bucurat, crezand ca vor fi mai relaxati, dar trecand de prima testare s-au convins ca trebuie sa se puna cu burta pe carte.
Profesorii sustin ca la inceput si ei erau sceptici, crezand ca practica nu va da roade, acum insa au o alta parere.
Lipsa partiala a notelor nu este sustinuta insa, de toata lumea. Unii directori spun ca astfel elevul este descurajat sa mai invete.
Elevii, dar si parintii au pareri impartite in ceea ce priveste initiativa.
Lipsa notelor se gaseste in sistemul alternativ de educatie “Waldorf”. Acesta se bazeaza pe dezvoltarea abilitatilor inascute ale elevului prin arta si mestesug.