copiiNumărul copiilor care au abandonat domiciliul în cursul anului trecut a crescut cu 30%. Astfel, în 2015 în Moldova au fost înregistrate la 698 cazuri, comparativ cu 540 – în anul 2014. Potrivit unor statistici ale procurorilor, au loc atât fapte de abandonare a copiilor de către părinţi, cât și viceversa – cazuri de abandon al familiei de către minori pe motiv de abuz, lipsa supravegherii din partea părinţilor ori modul de viaţă antisocial al acestora, etc. Consecinţele acestor situaţii sunt vagabondajul, cerşetoria, infracţionalitatea.

Procuratura Generală a evaluat activitatea procurorilor în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor şi intereselor copiilor, exercitată în anul 2015. Astfel, în rezultatul a 513 investigaţii efectuate în domeniu, procurorii au înaintat 269 de acte de sesizare în vederea înlăturării încălcărilor depistate şi au pornit 38 cauze penale. În interesele copiilor şi altor categorii de persoane social-vulnerabile procurorii au intentat şi remis spre examinare în instanţele de judecată 355 acţiuni civile în valoare de 8,3 milioane lei.

Citeşte şi:  Traficanţi de organe se plimbă în libertate

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în cursul anului trecut, cu participarea procurorului au fost examinate 74 cereri de încuviinţare a adopţiei, faţă de anul 2014, când au fost examinate 41 cereri de adopţie. Încălcări ale legislaţiei la examinarea cererilor de încuviinţare a adopţiei nu au fost stabilite.

În cursul anului trecut procurorii au examinat 298 de petiţii privind încălcarea drepturilor copilului, din care 80 au fost recunoscute fondate şi admise, fiind înaintate autorităţilor competente 55 acte de procuror. Printre problemele cel mai des ivocate în petiţii se regăsesc:

Citeşte şi:  De la începutul anului peste 38 de mii de hectare de suprafețe agricole au fost afectate de calamitățile naturale

litigii dintre părinţi referitor la domiciliul copiilor după divorţ;
revendicarea pensiei de întreţinere;
pretinse cazuri de răpire a copilului sau scoatere ilegală a copilului din ţară;
contestarea acţiunilor cadrelor didactice; etc.
Pentru responsabilizarea persoanelor, în obligaţia cărora intră îngrijirea şi educaţia copilului, au fost examinate circa 4367 proceduri contravenţionale pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului. Nemijlocit de procurori au fost pornite 356 proceduri contravenţionale în legătură cu neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi de instruire a copilului.

Citeşte şi:  Sistemul de pensii din Moldova riscă să ajungă în pană financiară

Au fost examinate 38 proceduri contravenţionale, pornite pe faptul împiedicării exercitării dreptului de a comunica cu copilul şi de a-l educa.

În majoritatea cazurilor, examinarea procedurilor contravenţionale s-a soldat cu aplicarea sancţiunii sub formă de amendă.

Sursa: realitatea.md