Mai bine să previi decât să tratezi. Însă unii pacienți ajung în stare gravă pe masa de operație, pentru că nu s-au adresat la timp la medic, de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus. La această concluzie au ajuns mai mulţi medici din Capitală, care susţin că numărul adresărilor a scăzut considerabil în perioada stării de urgenţă, relatează publika.md

Dacă până la pandemie, la Institutul de Medicină Urgentă erau zilnic aproape 300 de solicitări, acum numărul lor a ajuns la puţin peste o sută.

”Pacienții care nu vin astăzi sunt pacienții cu maladii cronice, care înainte se adresau la orice acutizare fără un motiv adevărat de urgență”, a menționat vicedirectorul Spitalului de Urgență, Igor Curov.

Citeşte şi:  Moldova – printre principalii importatori de lactate din Ucraina

Sunt însă persoane care şi-au amânat vizita la medic de frică să nu se îmbolnăvească de COVID-19. Ludmila Cușnir a suferit un atac de cord în aprilie aprilie, iar din cauză că nu s-a adresat la timp la medic, starea ei s-a agravat.

”Când am văzut că starea mea de sănătate se înrăutăţeşte, am decis să mă adresez la medic. După ce mi-au făcut cardiograma, a trebuit să fiu internată în spital pentru o investigare. După aceasta mi-a spus că trebuie să fiu operată”, a povestit pacienta, Ludmila Cușnir.

Chirurgul Aureliu Batrînac, care a operat pacienta, spune că în ultima perioadă sunt tot mai mulți pacienți gravi.

”Nu cred că asta e cauzat de aceea că bolile cardiace au dispărut, eu cred că a fost un moment că oamenii sunt cumva mai speriați cu această situație”, a afirmat cardiochirurgul, Aureliu Batrînac.

Citeşte şi:  Despre presa liberă la comandă, şi interesele acesteia de a promova mesaje ideologice de sensibilizare a populaţiei

Medicul spune că din cauza autoizolării la domiciliu, mulți oameni duc un mod de viață sedentar şi consumă alimente grase. Doctorul recomandă cât mai multă mișcare în casă sau în curte şi consultația specialistului. Aureliu Batrînac mai spune că unii pacienți întrerup tratamentul, de teamă că preparatele le-ar putea agrava sănătatea, în caz că se îmbolnăvesc de COVID-19.

”Nu trebuie de întrerupt niciun tratament care a fost anterior prescris de către medici. Aici mă refer la tratamentul hipertensiunii arteriale, pacienții care primesc medicamente pentru angină pectorală, mă refer la pacienții care primesc anticoagulante sau antiplachetare”, a spus cardiochirurgul, Aureliu Batrînac.

Citeşte şi:  Moldovenii, dependenţi de Internetul mobil! NUMĂRUL RECORD al utilizatorilor înregistrat în 2015

Până acum, peste o mie de cadre medicale au fost infectate cu noul tip de coronavirus. Majoritatea dintre ei s-au îmbolnăvit de COVID-19 din cauza pacienților care au ascuns simptomele de boală sau pentru că au contactat cu o persoană infectată. Totodată, mai multe secţii ale spitalelor din ţară au fost închise şi doar Spitalul din Ştefan Vodă a fost plasat în carantină, după ce mai mulţi medici s-au infectat cu noul coronavirus. Însă instituţia medicală a fost redeschisă în 5 mai, după ameliorarea situaţiei.