Omenirea iroseşte în fiecare an, peste un miliard de tone de alimente, risipă echivalentă cu 750 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări a Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO). În acest timp, 870 de milioane de oameni suferă de foame.
FAO avertizează că, anual, hrană produsă și neconsumată necesită un volum de apă echivalent cu debitul anual al râului Volga și este responsabilă pentru adăugarea a 3,3 miliarde de tone de gaze de seră în atmosferă planetei, potrivit manager.ro.
“Nu putem permite ca o treime din hrană pe care o producem să fie aruncată sau pierdută din cauza unor practici inadecvate într-un moment în care 870 de milioane de oameni suferă de foame, în fiecare zi”, a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silvă, citat de Agerpres.
Conform FAO, 54% din risipă totală de hrană are loc în sectorul upstream, adică în fazele de producție, transport, după recoltare și stocare, iar restul de 46% în sectorul downstream, adică în fazele de procesare, distribuție și consum.
Țările în curs de dezvoltare înregistrează pierderi de hrană mai mari în timpul producției agricole, în timp ce țările avansate înregistrează pierderi de hrană mai mari în fazele de comercializare și consum.
În total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, iar producția de hrană neconsumată ocupă 30% din terenurile cultivabile.
Numai în Asia industrializată, regiune incluzând China, Japonia și Coreea de Sud, sunt risipite aproape 200 de kilograme de legume și cereale pe cap de locuitor.