Recunoașterea schismaticilor ucraineni va începe cu Biserica Greacă și cu cea Română, într-o lună și jumătate, crede exarhul de Constantinopol

Kiev, 11 Ianuarie 2019

Unele dintre Bisericile Ortodoxe Locale vor avea nevoie de timp pentru a recunoaște și accepta oficial așa-numita ”Biserică Ortodoxă a Ucrainei”, dar procesul va începe curând, cu Bisericile Greacă și Română, crede arhiepiscopul Daniel de Pamfilia, unul dintre cei doi exarhi ai Constantinopolului la Kiev, care au ajutat la pregătirea ”consiliului de unificare” din 15 Decembrie.

Întrebat de BBC, într-un interviu, când va avea loc prima recunoaștere, Arhiepiscopul Daniel a răspuns: ”Cred că va avea loc într-o lună și jumătate. Bisericile actuale ale Greciei și României vor fi printre primele, iar de acolo procesul va continua.”

Sfântul Sinod al Greciei a discutat recent problema, dar a adresat-o ședinței lărgite a Consiliului Episcopal, pentru a lua o decizie.

Citeşte şi:  Biserica Eladei a hotărât că nu a hotărât nimic

”Biserica Ortodoxă Rusă refuză să o recunoască”, a precizat ierarhul de la Constantinopol, ”și aceasta este de neînțeles.”

”Bisericile Sârbă, Poloneză, și a Antiohiei sunt trei structuri care vor avea nevoie de timp pentru a lucra la recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”, a spus el, atingând 3 din cele 4 Biserici care au respins până acum noua structură ucraineană (Biserica Ciprului fiind a patra).

Și încadrând problema mai degrabă ca una de alianțe, decât ca una a ortodoxiei, arhiepiscopul Daniel a adăugat: ”Desigur, Biserica Serbiei și cea a Antiohiei sunt dependente de Biserica Ortodoxă Rusă.”

În ciuda încadrării problemei de către Constantinopol, Preafericitul Părinte Patriarh Irineu al Serbiei a declarat recent într-un interviu că Biserica Sârbă nu este nici pentru Moscova, nici pentru Constantinopol, ci pentru [a respecta] canoanele Bisericii, iar Preasfinția Sa Mitropolitul Sava din Polonia și-a exprimat un sentiment asemănător.

Citeşte şi:  Adresarea PS Petru către conducerea ţării privind prevederile proiectului codului educaţiei

Arhiepiscopul Daniel și-a exprimat optimismul cu privire la colaborarea cu Biserica Poloneză: ”Retorica sa se va schimba și își va înțelege locul ei istoric, în sânul Bisericii lui Hristos și a Constantinopolului”.

Această afirmație poate că se fundamentează pe autocefalia Bisericii Poloneze, acordată de Constantinopol în 1924, care s-a bazat pe același revizionism istoric ca cel prezentat în situația actuală – că Mitropolia de la Kiev, care în secolul al XVII-lea a inclus și Polonia – nu a fost niciodată transferată cu adevărat la Patriarhia Moscovei. Biserica Poloneză făcea parte din Biserica Rusă, atunci când Constantinopolul a decis brusc să-i acorde autocefalia.

Întrebat cât timp va dura întregul proces de recunoaștere, arhiepiscopul Daniel și-a exprimat convingerea că este vorba de luni, nu de ani și că Bisericile Greacă și Română vor fi primele care îl vor recunoaște pe ”Mitropolitul” Epifanie și ”Biserica Ortodoxă a Ucrainei”, menționând că Epifanie a trimis deja scrisori întâi-stătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale, anunțându-și alegerea ca întâi-stătător.

Citeşte şi:  Ferească Dumnezeu! Încep să fie scoase Crucile din spatele Sfintelor Mese din Altarele bisericilor din Grecia?

Arhiepiscopul Daniel a mai spus că Constantinopolul nu va pune nici un fel de sancțiuni asupra Bisericilor care nu recunosc noua structură ucraineană, ci va lucra cu ele pentru a le explica de ce ar trebui să o recunoască.

”Nu prevăd mari probleme aici. Cred că vom găsi înțelegere reciprocă cu Bisericile Serbiei și a Antiohiei, avem nevoie doar de puțin timp. În aceste regiuni s-au creat anumite condiții politice, așa că va dura ceva timp pentru a lucra cu ei”, a spus arhiepiscopul Daniel, finalizând acea parte a interviului.

Sursa: https://orthochristian.com/118581.html

Traducere: ortodoxinfo.ro