Recent, Biserica Rusiei a înființat o patriarhie rusească la Constantinopol. Această decizie vine ca răspuns la recunoașterea schismaticilor din Ucraina, de către patriarhul Bartolomeu, susținuți de cercurile de influență americane.
Atât gestul patriarhului Bartolomeu, cât și al patriarhului Kiril, nu sunt aprobate de către celelalte patriarhii ortodoxe. Două patriarhii, printre care și a României, se abțin.
Despre noua patriarhie rusească de la Constantinopol ne relatează adevarul.ro:
Războiul intra-ortodox între Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolelui şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse a ajuns la cote imposibil de anticipat, pe motivul acordării autonomiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi al viitoarei acordări a tomosului de autocefalie Kievului.
Astfel, Rusia a decis trimiterea de preoţi ruşi în Turcia şi crearea unei biserici şi unui Patriarhat alternativ, care eventual să-l înlocuiască pe cel de la Constantinopole.
Când Moscova a vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre un Patriarhat Ortodox al Turciei, totul a părut o glumă proastă. Ţară majoritar musulmană, Turcia are doar vreo 2000 de creştini ortodocşi înregistraţi, reuniţi în Patriarhia Ecumenică a Constantinopolelui. Ei bine, Rusia a decis că există mulţi credincioşi de origine rusă şi mulţi turişti ruşi în Turcia care au nevoie de servicii religioase.
Şeful biroului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion, a declarat că rezerva pe care o avusese până de curând Biserica Ortodoxă Rusă faţă de servirea acestor creştini, din respect pentru Patriarhia Ecumenică, a încetat odată cu acţiunea de anunţare a deschiderii pentru o Patriahie reunificată a Ucrainei şi reprimirea în Biserica Ortodoxă a celor doi capi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, respectiv a Mitropoliei independente ruptă de Moscova, şi că nu mai există altă cale decât cea de a trimite preoţi ruşi în Turcia pentru a înfiinţa parohii care să creeze o nouă Patriarhie rusă.
Motivaţia vine de la “cele câteva zeci de mii de vorbitori de limbă rusă din Turcia” cărora Rusia doreşte să le ofere serviciul în limbal or maternă, pe lângă turişti. Ba Mitropolitul Ilarion, a anunţat că, deoarece Patriarhul Ecumenic din Constantinopole a violat teritoriul canonic al Rusiei acordând independenţă bisericii ucrainene şi pregătindu-se să le dea şi Tomosul de autocefalie, Moscova nu se va mai abţine de la lucrarea sa în Turcia şi de la crearea unui viitor Patriarhat. Deja biserica din incinta consulatului general rus de la Istanbul a fost locul celebrării slujbelor de către doi preoţi veniţi din Rusia, pentru prima dată. Este vorba despre o biserică sfinţită de ambii Patriarhi, Kiril al Rusiei şi Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în 2009.
Trackback-uri/Pingback-uri