Nikolai-balashov_tBiserica Ortodoxă Rusă reaminteste Patriarhiei Constantinopolului, ca principiile democratice nu sunt valabile în adoptarea deciziilor sinodale.

Această pozitie a fost cauzată de Arhiepiscopul de Constantinopol, care a sugerat că deciziile luate de intrunirea panortodoxa numita  de unii Sfantul si Marele Sinod din Creta, iar de altii doar o intrunire Pre-sinodala, ar deveni obligatoriu de aplicat pentru toate Bisericile Ortodoxe, inclusiv pentru cele care au refuzat să participe.

„Din păcate, în țările democratice, nu întreaga populație participă la vot. Înseamnă, cumva, că votul nu ar fi legitim?” – afirmase Arhiepiscopul Iov de Telmessos, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist rus, în timpul conferinței de presă privind rezultatele sesiunii de vineri.

„Am înțeles că situația de pe insula Creta este tensionată, și ca este obositoare pentru întâlnirile cu reporterii. Dar, în cele din urmă, sa compari deciziile unui Sinod, cu un proces electoral democratic, devine un lucru destul de ciudat pentru gura purtătorului de cuvânt al Sinodului”, a raspuns, in aceste zile, Pr. Nicolae Balașov (foto), vice-președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, citat de Interfax.

„Căci in viața Bisericii, incepand din primul secol, nu a existat nicio democrație, și nici nu va exista”, a spus el, democrația acordand putere oamenilor, în timp ce, în Biserica, „puterea aparține lui Dumnezeu”.

Conform parintelui, a compara Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, cu legile democratiei, inseamna a „crea o mare confuzie”. Fiecare democrat care se respectă l-ar putea întreba pe Arhiepiscopul Iov, cat timp sunt Canoanele sau pozitia sa valabile, si cand isi vor pierde legitimitatea. Pentru că, din perspectiva unui democrat, puterea irevocabilă este ceva rău.

„Intrucat noi nu hirotonim femei ca episcop, unde este aceasta democrație?” – a mai intrebat el.

Va reamintim ca, la recentul Sinod, care trebuia sa fie unul pan-ortodox, au participat doar Primatii a 10 dintre cele 14 Biserici Ortodoxe, printre care si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Citeşte şi:  România: Bisericile se redeschid de pe data de 15 mai dar cu anumite condiții