Există o „ruptură profundă” între conceptul creștin al libertății și ideea modernă a libertății în lumea occidentală, a avertizat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Există un interes din ce în ce mai mare pentru Martin Luther în Biserica Ortodoxă, mai ales în conceptul sau despre libertate, a mai spus Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, declaratia fiind facuta la Universitatea Tübingen, Germania, pe 30 mai 2017, unde a primit un doctorat onorific pentru contribuția sa in dialogul Ortodoxie-Protestantism, ne informeaza Lacasuri Ortodoxe.
El însuși a salutat acest interes crescând din partea teologilor ortodocși, conform publicatiei catolice The Tablet, justificand aceasta prin faptul ca amintitul concept al lui Luther privind libertatea a reprezentat un punct de cotitură în istoria înțelegerii libertății și, prin urmare, a avut o „semnificație epocală” pentru dialogul Creștinismului cu lumea modernă.
Patriarhul a mentionat ca fiind foarte importanta invatatura in cauza, intrucat dialogul intarziat al Bisericii Ortodoxe cu lumea moderna, la acest moment, se vede ca fiind „in plina desfasurare”.
Cu toate acestea, exista o „ruptură profundă” între conceptul creștin al libertății și ideea modernă a libertății din lumea occidentală, a avertizat Patriarhul Bartolomeu. În timp ce libertatea creștină este un dar al lui Dumnezeu, ideea modernă de libertate este una egoistă, promovând o versiune de auto-realizare care, în cele din urmă, conduce la auto-izolare.
Ulterior, adresându-se Fundației Konrad Adenauer, la Berlin, pe 2 iunie, Patriarhul Bartolomeu a apărat conceptul de apărare a drepturilor omului, împotrivindu-se criticilor cercurilor ortodoxe fundamentaliste.
Chiar dacă Bisericile creștine s-au opus la început drepturilor omului, acestea din urma, totuși, s-au înrădăcinat, acum, în cultura creștină, a spus Patriarhul Bartolomeu. Este inacceptabil ca religiile să submineze drepturile omului, în loc să le sprijine. Acest lucru este mai important ca niciodată astăzi, deoarece drepturile omului nu sunt in niciun caz garantate și apărarea lor reprezinta o provocare permanentă.