Notă: Toate actele de credință sunt condiționate de adevărul obiectului credinței. „Credința în Adevăr mântuiește, credința în minciună distruge”, ne amintește Sfântul Ignatie (Briancianinov). Cu toate acestea, patriarhul însuși a uitat acest lucru. Numind un șeic islamic fratele său, patriarhul subliniază astfel legătura sa spirituală cu acesta. În plus, el afirmă deschis că calea islamică este aceeași cale spre Dumnezeu și spre cel al cărui nume ar trebui să fie scris cu majusculă. Este un spectacol trist – ierarhia Bisericii, ignorând sau denaturând în mod conștient fundamentele credinței ortodoxe și învățăturile Sfinților Părinți, ruinând sufletele lor și ale multor mii de oameni care urmează aceeași cale.

Patriarhul Chiril și musulmanii au acelaşi DUMNEZEU. (VIDEO)

Patriarhul Chiril și musulmanii au acelaşi DUMNEZEU. (VIDEO)

Patriarhul a fost însoțit de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericești, Mitropolitul Lazăr de Simferopol și Crimeea, Arhiepiscopul Alexandru de Astana și Almaty, Episcopul Alexandru de Baku și Marea Caspică, Episcopul Serghie de Solnechnogorsk, șeful Secretariatului Administrativ al Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, președintele Departamentului Sinodal pentru Relații Bisericești și Publice, președintele Departamentului Sinodal de Informare V.R. Legoida. R. Legoida.

Președintele Administrației Spirituale a Musulmanilor din Caucaz, Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pasha-Zade, clerul musulman, angajații Administrației Musulmane din Caucaz, studenții Universității Islamice din Baku, participanții la viitoarea reuniune a Consiliului Interreligios al CSI l-au salutat pe primatul Bisericii Ortodoxe Ruse în piața din fața clădirii Administrației Spirituale.

Citeşte şi:  Înscăunarea lui Antihrist va fi în Ierusalim, în templul lui Solomon și pe tronul lui David

Patriarhul Kirill a vizitat Moscheea Taza Pir. Aici, primatul Bisericii Ortodoxe Ruse și șeicul islamului Allahshukur Pasha-zade au făcut schimb de salutări.

Exprimându-și încântarea pentru oportunitatea de a vizita principala moschee din Baku, primatul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a împărtășit gândurile despre rolul rugăciunii în viața unui credincios.

„Rugăciunea ne unește cu Dumnezeu”, a spus patriarhul. – Avem diferențe în înțelegerea noastră despre Dumnezeu, în viața noastră religioasă, dar avem un lucru comun, și acest lucru comun este rugăciunea. O persoană invocă ajutorul lui Dumnezeu în timpul rugăciunii; în timpul rugăciunii, o persoană care se gândește la Dumnezeu și la viața sa, devine o persoană mai bună.”

„Uneori se pune întrebarea: cum pot trăi împreună oameni care aparțin unor religii diferite? – a continuat primatul. – Răspunsul este conținut în minunatele cuvinte rostite cândva de teologul și ascetul creștin Avva Dorothei: Dumnezeu este ca soarele, din care emană raze. Dacă o persoană urmează aceste raze spre Dumnezeu, cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atât se apropie mai mult de o altă persoană care, de asemenea, se îndreaptă spre Dumnezeu. Și dacă toată omenirea este aproape de Dumnezeu, oamenii vor fi aproape unii de alții.

„De aceea, atunci când ni se spune că religiile dezbină oamenii, noi spunem că este o minciună”, este convins Patriarhul. – Religia poate despărți o persoană de alta atunci când această persoană este departe de Dumnezeu, când nu se roagă, nu vorbește cu Dumnezeu, nu-L simte pe Dumnezeu. Atunci se va distanța de cealaltă persoană – chiar și de cea care profesează aceeași religie.”

Citeşte şi:  Papa și Patriarhul pun în primejdie Sfintele Locuri, fapt la care contribuie și monahii aghiotafiți

„Ordinea corectă a vieții este atunci când Dumnezeu se află în centrul vieții și când oamenii se îndreaptă spre Dumnezeu”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. – Atunci toată viața este aranjată în jurul ei, atunci pacea, respectul și dragostea sunt stabilite în societate.

„Am venit prin amabila invitație a fratelui meu, Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pashazadeh, pentru a ne gândi aici, la Baku, împreună cu reprezentanți ai diferitelor religii, la ceea ce se întâmplă astăzi cu lumea, cu societatea umană; pentru a ne gândi la ceea ce ar trebui să facem pentru a face din lume un loc mai bun, pentru a elimina conflictele din ea”, a amintit patriarhul. – Este extraordinar că ne întâlnim în Azerbaidjan, o țară în care se stabilesc relații adecvate între oameni aparținând unor religii diferite. Fiecare persoană din Azerbaidjan este liberă să-și exprime sentimentele religioase, toată lumea se simte în siguranță sub protecția statului și sunt foarte mulțumit de faptul că șeful statului acordă personal o mare atenție relațiilor interreligioase. Ieri am avut ocazia, cu ocazia întâlnirii cu președintele dumneavoastră, să îi exprim public recunoștința mea pentru nivelul ridicat al relațiilor interconfesionale care există în Azerbaidjan”.

„Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze minunata țară a Azerbaidjanului, poporul său și pe voi toți, dragii mei frați și surori. Este o plăcere să vă întâlnesc sub bolțile moscheii principale din Baku„, a conchis Patriarhul Kirill.

Citeşte şi:  Pseudo-patriarhul Bartolomeu: Cei care numesc erezie ecumenismul, încalcă unitatea Bisericii Ortodoxe

Însoțit de Șeicul Islamului, patriarhul a vizitat biblioteca Administrației Spirituale a Musulmanilor din Caucaz. Directorul bibliotecii, doctor în științe istorice, profesorul Anar Iskenderov, i-a spus patriarhului că colecția conține șase mii de cărți, inclusiv manuscrise unice ale Coranului și lucrări religioase, precum și ediții moderne ale operelor teologilor musulmani. Patriarhul Kirill a lăsat o inscripție în cartea vizitatorilor de marcă ai bibliotecii.

Apoi, în sala de conferințe a Administrației Spirituale a Musulmanilor din Caucaz a început o reuniune a Consiliului Interreligios al CSI. La întâlnire a participat Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii.

Moscheea Taza Pir este situată în cartierul istoric cu același nume din Baku. Clădirea modernă, în formele monumentale ale arhitecturii locale, a fost construită la începutul secolului al XX-lea, după proiectul lui Ziverbek Ahmedbekov, pe locul unei vechi moschei cu un singur etaj.

În perioada 2006-2009, au fost efectuate lucrări de restaurare a moscheii și de reconstrucție a teritoriului înconjurător. Lângă moschee au fost construite trei clădiri de cinci etaje ale Consiliului Religios Musulman din Caucaz și ale Universității Islamice din Baku, cu o bibliotecă și o sală de conferințe modernă.

Notă: Informaţiile date sunt de prin anul 2010, însă la fel de actuale, căci lucrurile între timp nu s-au schimbat spre bine, ba au devenit mai grave.