Obligati sa se testeze o data la doua saptamani, din cont propriu, unii tinerii pedagogi din sate spun ca se gandesc sa plece din sistem, relatează protv.md Si asta pentru ca salariul pe care il au e prea mic ca sa le ajunga pentru a se testa periodic. In plus, trebuie sa faca zeci de kilometri distanta pentru a ajunge la cel mai apropiat laborator. Autoritatile din sanatate spun ca profesorii care nu respecta masurile impuse, trebuie sa aiba acces interzis in institutii.

profesori scoala

Pedagogii din sate vor să plece din școli din cauza că sunt obligaţi să facă teste din banii lor la fiecare două săptămâni

“Prima intrebare este cum ati petrecut vacanta de vara?”

Victoria Josu a absolvit in acest an Universitatea de Stat din Chisinau, iar acum preda limba engleza la un liceu din satul Molesti, Ialoveni. Nu s-a vaccinat, iar anuntul ca de la 1 septembrie pedagogii neimunizati trebuie sa prezinte, periodic, un test negativ la Covid a indignat-o.

Citeşte şi:  Date oficiale: INSP confirmă că jumătate din persoanele vaccinate s-au infectat cu Covid

Victoria JOSU, PROFESOARA:“Testele sunt foarte costisitoare, iar salariul de profesor nu permite acest lucru.”

Totusi, inainte de inceperea noului an de studii, tanara specialista si-a facut un test la coronavirus.

Victoria JOSU, PROFESOARA:“Cred ca poate voi continua sa fac cateva teste sau daca nu se vor lua alte decizii, ma voi gandi sa renunt la aceasta profesie.”

In satul Molesti, de altfel ca in multe alte sate din Moldova, nu este un laborator de testare. Asa ca profesorii nu au avut o alta solutie decat sa parcurga zeci de kilometri pana in raion sau pana la Chisinau. Iar asta inseamna cheltuieli in plus.

Citeşte şi:  Cunoscutul medic Mihai Stratulat critică dur închiderea școlilor și trecerea la învățămîntul online

Maria VELISCO, PROFESOARA:“Banii nu pot sa spun ca ajung, de ce? Pentru ca sunt mamica singura cu trei copii si salariul nu este atat de mare.”

Si unii pedagogi imunizati sunt revoltati de deciziile autoritatilor.

“Pentru ce sa platesc atatia bani? Doar noua un procent foarte mare ne opresc pentru polita de asigurare, de ce nu s-ar face din polita de asigurare?”

“Eu cred ca statul sau guvernarea trebuia sa aiba grija atunci cand au laut aceasta decizie si sa se gandeasca la leafa profesorului.”

Incepand de ieri a intrat in vigoare decizia Comisiei Nationale prin care pedagogii trebuie sa prezinte certificatul de vaccinare sau testul cu rezultat negativ la coronavirus, facut din bani proprii. Fiecare institutie va delega o persoana responsabila care sa verifice aceste certificate, iar ulterior informatiile vor fi transmise directiei raionale de invatamant.

Citeşte şi:  Statistică: De la începutul anului curent și până în prezent, în lucrările publice nu a fost antrenat nici un șomer

Svetlana CATAN, DIRECTOAREA LICEULUI TEORETIC DIN MOLESTI:“Noi nu suntem in drept legal ca sa pedepsim profesorul care nu prezinta nici testul si nici nu este imunizat, este de responsabilitatea persoanei in cauza.”

Totusi, responsabilii de la ministerul Sanatatii, care sunt membri ai Comisiei Nationale Extraordinare de Sanatate Publica, spun ca profesorii sau personalul auxiliar care nu se supune noilor masuri nu trebuie admisi in institutiile de invatamant.

Diana BLANARU, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI SANATATII:“Pentru siguranta tuturor celor implicati in procesul de invatamant, daca nu se respecta masurile dispuse, persoanele nu vor putea fi admise in institutiile de invatamant.” 

In acelasi timp, cei din sanatate sustin ca directorii de institutii sunt cei care trebuie sa monitorizeze cum sunt respectate masurile impuse.