De la începutul anului, în Moldova au fost înregistrate 19 cazuri în care pozele copiilor au fost postate pe site-urile pentru pedofili.

Pentru comparație, în 2016, au fost cercetate 28 de astfel de cazuri. Specialiștii le recomandă părinților să nu posteze poze cu cei mici pe rețelele de socializare.

Reprezentanţii Institutului Național de Investigații spun că, cel mai des, pe site-urile pentru pedofili apar copii cu vârste cuprinse între patru și 14 ani. Oamenii legii susţin că au mai fost înregistrate cazuri în care copii erau și autorii filmelor care apăreau ulterior pe site-urile pentru adulți.

Citeşte şi:  Dascălii din Republica Moldova care sunt în pas cu tehnologia vor fi premiaţi

„Am avut înregistrări care ne-au îngrozit pur și simplu. În astfel de cazuri, în primul rând te gândești că totul ține de educație. Asta pentru că părinții sunt obligați să le explice copiilor ce este bine și ce nu”.

De cele mai multe ori, părinții nici nu-și dau seama că postările în care apar și copiii lor pot fi privite cu alți ochi de către unii oameni, spune managerul proiectului „Sigur Online” al Centrului Internaţional „La Strada”, scrie canal2.md.

Citeşte şi:  În Moldova ar putea avea loc o amplă revizuire a Constituției

„Fotografiile postate de către părinți pot deveni material pornografic pentru pedofili. Aceste imagini sunt editate prin anumite programe foto și astfel, li se oferă un caracter sexual vădit”, a spus Angela Palancean, managerul proiectului „Sigur online”.

Unii părinți spun că știu de aceste pericole. Aşa că, unii nici nu postează pe rețelele de socializare poze cu micuții lor.

„De obicei, mă strădui să postez fotografii în care copiii se văd cât mai puțin. Nu am postat fotografii cu copilul cel mai mic până nu a împlinit un an. Dar, după asta, pot să-mi permit”.

Citeşte şi:  Parlamentul a modificat politica fiscală pentru anul curent

„În lumea actuală, este foarte periculos să postezi astfel de fotografii”.

„Există oameni care au alfel de preferințe și nici nu știi ce se poate întâmpla. Iar siguranța copilului este cea mai importantă, cred eu”.

La nivel mondial, acest fenomen este și mai răspândit. Potrivit unui studiu al companiei de dezvoltare a programelor antivirus Bitdefender, într-un minut sunt vândute online cinci sute de fotografii cu copii abuzați sexual.