aluminium2Aluminiul este foarte răspândit în natură, fiind un component important al scoarţei terestre. În stare metalică aluminiul este foarte greu absorbabil, însă sub formă de citrat de aluminiu (sau alte săruri de aluminiu ) se absorbe foarte uşor pe cale digestivă. Aciditatea gastrică favorizează asorbţia aluminiului. Intrat în sânge, aluminiul se cuplează cu proteine plasmatice şi este transportat către celulele întregului organism. Traversează bariera hemato – cerebrală şi se acumulează în neuroni. Aluminiul aflat în produsele cosmetic se absoarbe prin piele şi ajunge în sânge.

Citeşte şi:  Nucile, hrana nutritiva care mentine organismul sanatos

Acumularea aluminiului în organismul uman produce: encefalopatie, osteomalacie, anemie şi tulburări de coagulare a sângelui, modificări ale ţesutului muscular, tulburări cardiace, creşterea riscului de infecţii.

Aluminiul care produce aceste stări patologice se găseşte în: băuturile ambalate în recipiente de aluminiu, laptele praf ambalat în pungi de aluminiu, apa din reţeaua unor oraşe, alimente prelucrate în vase de aluminiu, unele produse cosmetice, mai ales gelurile antitranspirante, unele medicamente pentru micşorarea acidităţii gastrice, unele vaccinuri, unii aditivi alimentari.

Citeşte şi:  Cireşele - favorabile în eliminarea toxinelor şi a altor deşeuri metabolice, datorită acţiunii depurative de curăţire a sângelui

Recomandare: având în vedere toxicitatea aluminiului, trebuie de evitat toate produsele care conţin acest metal.

Prof. Ioan Vlăducă