Piața Republicii Moldova abundă în produse modificate genetic, iar autoritățile sanitare nu sunt capabile să monitorizeze la acest capitol importurile, relatează NTV Moldova

Concluzia a fost formulată astăzi de membrii Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară. Deputații au constatat că moldovenii nu sunt protejați de alimentele periculoase și le-au cerut instituțiilor de profil propuneri pentru a reglementa acest domeniu. Nu a fost exclusă nici varianta interzicerii importului de produse modificate genetic.

Președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară a Parlamentului, Radu Mudreac, a declarat că peste tot în piețele și magazinele din țară poți găsi producție modificată genetic. Nicio autoritate nu poate oferi un răspuns exact privind cantitatea produselor de acest gen, care ajung zilnic pe rafturi sau în coșurile consumatorilor.

Citeşte şi:  În urma exploziei de la o uzină chimică din Ucraina, am putea avea ploi acide în Moldova

Directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ela Malai, a declarat că autoritățile de control nu au capacitatea să monitorizeze calitatea și cantitatea produselor modificate genetic. Moldova dispune de un singur laborator fitosanitar, însă acesta nu poate depista cantitatea organismelor modificate genetic din produsele alimentare. În cazuri dubioase, inspectorii moldoveni sunt nevoiți să expedieze probele de laborator în România sau Italia.

Autoritățile mizează doar pe onestitatea importatorilor și speră că aceștia vor respecta cantitatea organismelor modificate genetic indicată în acte. Legislația prevede ca informațiile referitoare la organismele modificate genetic să ocupe 10 la sută din suprafața ambalajului, însă acest lucru nu este respectat de importatori.

Citeşte şi:  Peste 21 de mii de cetățeni au refuzat să participe la recensămînt

În condițiile în care controlul din partea statului, practic, lipsește, produsele ce conțin organisme modificate genetic trebuie interzise, a insistat deputatul socialist Radu Mudreac.

La finalul audierilor, deputații au decis ca reprezentanții ANSA și cei ai Ministerului Agriculturii să-i propună Parlamentului, în termene restrânse, amendamente la legislație, încât să fie instituit un control riguros la import. Estimările savanților arată că, la nivel mondial, aproape 78 la sută din producția de soia, 33 la sută din producția de porumb și 24 la sută din cea de rapiță conține organisme modificate genetic. Acestea sunt utilizate pentru producerea mezelurilor, băuturilor dulci și maionezei. Cercetările au demonstrat că proteinele din astfel de produse pot provoca apariția în celule a unor substanțe periculoase pentru sănătatea omului. În 19 țări din cele 28 ale Uniunii Europene este interzisă cultivarea culturilor cu organisme modificate genetic.